146039 – 27042018 – Ministrul Apelor și Pădurilor a vizitat, inopinat, plajele din Vama Veche, Constanța, Mamaia și Năvodari pentru a verifica la fața locului stadiul de pregătire pentru minivacanța de 1 Mai. Ioan Deneș a fost însoțit de directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Victor Sandu, și de directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), Hristu Uzun.
La Vama Veche, ministrul a constatat că doi utilizatori de plaje nu au ecologizat zona aferentă și nu aveau instalate coșuri de gunoi.
De asemenea, suprafața de plajă avea denivelări ale profilului, ca urmare a furtunilor din ultima perioadă. Demnitarul a cerut ca deficiențele constatate să fie remediate imediat. În cazul în care operatorii nu remediază deficiențele până vineri, 27 aprilie, orele 12.00, vor fi amendați. .
Ulterior, Ioan Deneș s-a întâlnit cu primarul comunei Limanu, Daniel Gh. Georgescu, U.A.T de care aparține Vama Veche, căruia i-a solicitat să intervină pentru igienizarea zonei din Vama Veche, adiacentă plajei.
Vizita ministrului Apelor și Pădurilor a continuat cu inspectarea plajelor din Constanța. În zona digului Melody, ministrul a observat un depozit de alge, motiv pentru care le-a cerut responsabililor ABDL evacuarea imediată a acestuia și împrăștierea unui strat de nisip cu scopul refacerii profilului plajei. De asemenea, ministrul a cerut amplasarea în acea zonă, încă necontractată de vreun operator economic, de toalete ecologice și a coșurilor de gunoi, soluționarea acestor aspecte fiind în sarcina ABDL.
Vizita a continuat cu plajele Mamaia și Năvodari, unde nu au fost constatate probleme, acestea fiind pregătite să primească turiștii.
”După verficarea pe care am făcut-o, pot asigura românii care doresc să-și petreacă minivacanța de 1 mai pe litoralul Mării Negre că plajele sunt pregătite să ofere condiții optime pentru odihnă și recreere”, a afirmat ministrul.
Viceprim-ministrul Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, a dispus Gărzii Naționale de Mediu să efectueze acțiuni de prevenire și control, în special în zonele frecventate de turiști, în mod tradițional, în această perioadă, pentru picnic și campare, în vederea menținerii curățeniei și protejării biodiversității.
”Vremea frumoasă și minivacanța de 1 mai îndeamnă foarte mulți turiști să caute frumusețea și răcoarea naturii. Tuturor le dorim, de pe acum, să se bucure, din plin, de acestea, dar, totodată, preventiv, le atragem atenția că natura, pentru a rămâne frumoasă, nu suportă orice”, a declarat ministrul Grațiela Gavrilescu.
În fiecare localitate, conform Legii nr. 54, încă din anul 2012, trebuiau înființate spații special amenajate pentru picnic, dotate cu grătare și saci menajeri pentru colectarea deșeurilor.
”Vom verifica, în aceste zile, prin comisarii Gărzii Naționale de Mediu, existența și dotările acestora precum și modul în care turiștii respectă obligațiile aceleiași legi. Am atenționat în legătură cu aceste aspecte prefecturile și autoritățile administrației publice locale. Totodată, împreună cu custozii, vom acorda o atenție specială ariilor naturale protejate. Nu vreau să mai existe situații ca cele reflectate de presă, în care specii de floră protejate au fost, literalmente, strivite de cauciucurile autoturismelor așa-zișilor turiști iubitori de natură”, a precizat ministrul Mediului.
Începând cu 27 aprilie, comisarii GNM organizează echipe de control, care vor patrula atât în în zonele cu activități de picnic special amenajate, cât și în zonele cu potențial turistic, dar neamenajate.
Conform Legii nr. 54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic cetățenii care nu respectă prevederile legale în ceea ce privește zonele de recreere, pot fi sancționați cu amenzi ale căror valori se încadrează între 100 și 5.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei.
Astfel, cei care aruncă deșeuri în locuri neamenajate riscă o amendă între 200 și 2.000 de lei, iar pentru aprinderea focului în locuri nepermise, cetățenii pot fi sancționați cu amenzi între 2.000 și 5.000 de lei.