145650 – 04042018 – Maricela Cobuz, deputat PSD, spune că este nevoie urgentă de adoptarea unor măsuri care să accelereze scăderea numărului de tineri care sunt expuși, încearcă și ulterior continuă consumul produselor din tutun.Aceasta arată că ”testarea” tutunului este facilitată și încurajtă de accesul facil al copiilor la produsele din tutun, în ciuda interdicției de vânzare și de distribuire gratuită a acestor produse, expunerea lor la publicitatea la tutun în spațiile pe care le frecventează uzual, apariția unor noi produse din tutun care exploatează viduri de reglementare, dar și prezentarea produselor din tutun în vecinătatea unor bunuri și alimente consumate frecvent de copii, situații care încalcă o serie de drepturi din Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului.
”Există date certe care arată că expunerea copiilor și adolescenților la publicitatea și promovarea produselor din tutun este strâns legată de transformarea ulterioară a acestora în consumatori și dependenți de tutun.
Există un conflict ireconciliabil între producția și comercializarea produselor de tutun și dreptul la sănătate. Este nevoie de acțiuni urgente pentru a pune capăt flagelului tutunului și a realiza obiectivele de dezvoltare durabilă.
Ca deputat și medic pediatru voi susține întotdeauna legislația împotriva fumatului, astfel încât în anul 2035, să fim printre statele care nu mai au acest flagel”, spune deputata.
Anual, numărul deceselor cauzate de fumat depășește șapte milioane, 42.000 dintre acestea în România. Costul economic global al fumatului se ridică la aproape 2 trilioane de dolari și la 2% din PIB-ul mondial în 2016.
În ciuda evoluției pozitive, începând cu anul 2004, în România copiii fumează curent în procent mult mai mare comparativ cu alte țări europene, situând România pe locul 4, respectiv 7 în topul adolescenților de 13 ani, respectiv 15 ani, care fumează săptămânal. Numărul adolescenților de 15-16 ani care au fumat în ultima lună plasează România pe locul 5 între țările europene, procentul fumătorilor foarte tineri fiind de 5 ori mai mare față de cel din SUA (6%).