145190 – 09032018 – Reprezentanții USR și RO100 au trimis, vineri, o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă cu privire la finalizarea dosarului Roșia Montană pentru înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Până pe 28 februarie, Ministerul Culturii mai trebuia să răspundă la câteva întrebări tehnice pentru ca dosarul să fie analizat la ședința Comitetului Patrimoniului Mondial din iulie 2018. Termenul a expirat, iar Ministerul nu a trimis răspunsurile în mod oficial, ceea ce înseamnă amânarea cu cel puțin un an a deciziei de înscriere a Peisajul cultural Roșia Montană pe Lista indicativă UNESCO.
„Ne confruntăm cu lipsa unei transparențe necesare în dosarul Roșia Montană, ceea ce poate duce la suspiciuni de tergiversare din partea Guvernului. Din acest motiv, vă solicităm să ne oferiți informațiile referitoare la stadiul dosarului și la activitățile și acțiunile întreprinse de către ministerele responsabile pentru a înlătura orice urmă de suspiciune în această chestiune. Sperăm să primim un răspuns lămuritor din partea dumneavoastră cât de curând și că acest răspuns va fi transparent și coerent cu acțiunile întreprinse de România în ultimii ani”, arată reprezentanții USR și RO100 în scrisoare deschisă.
Scrisoarea este semnată de senatorul USR Vlad Alexandrescu, secretar al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relaţia cu UNESCO, Mihai Goțiu, senator USR, și Oana Bogdan, membru al Platformei România 100, fost Secretar de Stat în Ministerul Culturii.
Vlad Alexandrescu a înscris, ca ministru al Culturii, în februarie 2016, Peisajul cultural Roșia Montană pe Lista indicativă UNESCO, Oana Bogdan s-a ocupat ca secretar de stat din partea Ministerului Culturii de finalizarea depunerii dosarului la UNESCO (în ianuarie 2017), iar Mihai Goțiu monitorizează cazul Roșia Montană de peste 15 ani (din 2002), mai întâi ca jurnalist, apoi ca senator.
Reprezentanții USR și RO100 arată în scrisoarea deschisă că inițiativa de a propune Roșia Montană pe lista Patrimoniului Mondial a venit în urma cererii a zeci de mii de oameni, care și-au exprimat această dorință atât prin manifestații de stradă, cât și prin petiții, iar România a reușit până în prezent să răspundă profesionist și exemplar la toate termenele pe care le-a implicat această procedură până în prezent.