145199 – 12032018 – Comisiile reunite pentru Mediu și Agricultură din Camera Deputaților au dat raport de admitere proiectului legislativ de modificare a Codului Silvic prin care se permite scoaterea definitivă a pădurilor din fondul forestier pentru extinderea carierelor de lignit. Modificarea inițiată de ALDE și susținută de PSD permite Complexului Energetic Oltenia să taie păduri fără compensare pentru a-și extinde activitatea de exploatare.
Proiectul modifică articolul 36 din Legea 46/2008 – Codul Silvic, introducând paragraful: „Beneficiarul scoaterii definitive din fondul forestier național a terenurilor necesare realizării lucrărilor miniere de interes național și de utilitate publică de exploatare a zăcămintelor de lignit este operatorul economic cu capital integral sau majoritar de stat”. De asemenea, proiectul adaugă prevederea ”reducerea fondului forestier național prin scoaterea definitivă a terenurilor (…) se realizează fără compensare”.
Reprezentanții Complexului Energetic Oltenia au susținut, în fața parlamentarilor, că întâmpină dificultăți în extracția de cărbune, aproape toate excavatoarele fiiind imobilizate pentru că nu mai au front de lucru, iar sistemul energetic național va fi afectat de această situație. Din păcate, ministerul Apelor și Pădurilor a susținut propunerea de modificare a Codului Silvic, în ciuda faptului că aceasta creează o excepție periculoasă pentru fondul forestier național.
„Ministerul Apelor și Pădurilor ne-a provocat o nouă experiență negativă, susținând o inițiativă legislativă care permite tăieri de păduri fără nicio compensare. Colegul meu, domnul Borza, spunea că nu putem trăi fără energie din cărbune, eu sunt de părere că nu putem trăi în primul rând fără aer. Cu această filozofie, că orice sacrificiu de mediu e justificabil pentru bunăstarea oamenilor, vom ajunge să trăim într-o țară ce va arăta ca în filmele apocaliptice”, a declarat deputatul USR Cornel Zainea, membru în Comisia pentru Mediu.
Extinderea carierelor de lignit fără compensare este cel puțin bizară având în vedere că în România există 2,2 milioane de hectare de terenuri degradate care sunt pretabile acestor reîmpăduriri. În prezent, noi împădurim anual și regenerăm între 25.000 și 30.000 de hectare, adică undeva la 1%. Asta înseamnă că, în ritmul actual, vom reuși să împădurim ceea ce ar trebui să împădurim în 100 de ani.
„Urgența cu care trece legea este semn al proastei guvernări și al proastei planificări. Rezervele de lignit sunt estimate a ajunge pentru doar încă 15-30 de ani, iar noi amânăm un dezastru ACUM, cu prețul tăierii pădurilor, în loc să pregătim deja strategii și soluții pentru cei 13.500 de angajați, în condițiile în care direcția este clară: tranziția către o economie fără combustibili fosili și cu emisii reduse de carbon”, a declarat senatorul USR Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu.
Proiectul legislativ urmează să intre în plenul Camerei Deputaților pentru votul final, după ce a primit deja votul senatorilor.
În timp ce parlamentarii români aprobă tăierea pădurilor pentru extracția de cărbune, Uniunea Europeană dă ultimatumuri termocentralelor și încurajează tranziția către energie curată.