145422 – 22032018 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a deschis ieri lucrările conferinței ”Modelul cultural francofon al României centenare”, eveniment care marchează aniversarea a 25 de ani de francofonie instituționalizată în România.
Conferința, organizată de Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu Biroul Regional al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) pentru Europa Centrală și de Est (BRECO) și cu Universitatea București, a făcut o trecere în revistă a realizărilor României în cadrul OIF și a deschis un proces de reflecție privind rolul României într-o mișcare francofonă dinamică, solidară și în expansiune. Principalii vorbitori s-au referit la aniversarea a 25 de ani de când România este participant OIF, în anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, subliniind datoria de onoare de a continua tradiția francofoniei în țara noastră, dar și obiectivul de a consolida rolul României în spațiul geografic și cultural de expresie franceză.
Teodor Meleșcanu; “Francofonia este pentru noi o conexiune cu înaintașii noștri. Este în ADN-ul nostru ca națiune. Acest ultim sfert de secol de francofonie instituționalizată în România a fost marcat de realizări importante: reuniunea la nivel înalt de la București a liderilor din țări francofone de pe cinci continente, peste 700 de burse Eugen Ionescu acordate cercetătorilor doctorali și post-doctorali din state francofone, programe de pregătire profesională și lingvistică finalizate de peste 6000 de diplomați și funcționari români și, nu în ultimul rând, Conferința femeilor francofone din noiembrie 2017, de la București, care a lansat Rețeaua francofonă a femeilor antreprenor”.
Conferința s-a bucurat de participarea unor personalități din mediul diplomatic, academic și universitar, printre care: Sergiu Nistor, consilier prezidențial, reprezentant personal al Președintelui României pentru Francofonie, Sorin Cîmpeanu, președintele Agenției Universitare a Francofoniei, Mircea Dumitru, rector al Universității București, Pavel Năstase, președintele Institutului Național de Administrație, instituție care a preluat coordonarea tehnică a programelor de formare în limba franceză derulate de MAE și OIF.
De asemenea, la conferință au participat membri ai delegației României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, ambasadori și diplomați din Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Institutelor Francofone de la București (GADIF), oameni de afaceri, studenți și cercetători francofoni care au obținut bursa Eugen Ionescu oferită de MAE. Biroul regional al Organizației Internaționale a Francofoniei (BRECO) și biroul Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est (AUF-ECO), ambele cu sediul la București, au fost reprezentate de directorii regionali Rennie Yotova și, respectiv, Mohamed Ketata.