145360 – 20032018 – În zilele de 16 și 17 martie 2018, a avut loc, la Bled, Slovenia, reuniunea Comisiei permanente a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (AP SEECP), în organizarea Preşedinţiei-în-Exerciţiu slovene a organizaţiei.
La această acțiune Camera Deputaților a fost reprezentată de deputatul Mariana-Venera Popescu, preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a SEECP și reprezentantul Delegaţiei române la Comisia permanentă. Reuniunea a fost deschisă și prezidată de președintele Comisiei permanente la AP SEECP a Adunării Naționale a Republicii Slovenia, BrankoZorman.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai delegațiilor participante la AP SEECP din Ankara, Atena, Belgrad, București, Chișinău, Ljubliana, Podgorica, Priștina, Sarajevo, Skopje, Sofia, Tirana și Zagreb.
Reuniunea a avut ca obiectiv general pregătirea lucrărilor Sesiunii plenare a AP SEECP, care va avea loc la Ljubliana, în perioada 13-14 aprilie 2018.
Proiectul de agendă al reuniunii a inclus, printre altele, prezentarea unui raport privind Dialogul în domeniul guvernanței Internetului în Europa de Sud-Est (SEEDIG), de către DušanCaf, membru al Comitetului Executiv al SEEDIG, discutarea și adoptarea principalelor documente supuse atenţiei Sesiunii plenare a AP SEECP, respectiv: proiectul Declaraţiei Finale a AP SEECP, proiectul de Agendă al Sesiunii plenare şi proiectul de program al activităţilor AP SEECP pentru perioada 2018-2019 etc.
În raportul Dialogul în domeniul guvernanței Internetului în Europa de Sud-Est (SEEDIG), DušanCaf, membru al Comitetului Executiv al SEEDIG, a subliniat rolul discuțiilor deschise și inclusive despre politicile publice privind guvernanța Internetului, securitatea cibernetică, provocările și potențialul Internetului în viitor, revoluția digitală și implicațiile acesteia.
În cadrul dezbaterilor privind aprobarea proiectului Declarației Finale, Mariana-Venera Popescu a susținut amendamentele propuse de Delegația României, care contribuie la îmbunătățirea terminologiei specifice acestor documente și care au fost adoptate aproape în totalitate.