145069 – 02032018 – Eleganța cu care Frans Timmermans s-a exprimat, a descris și a încercat să clarifice tensiunile existente la București între puterile statului a contrastat total cu modul în care politicienii români înțeleg discute și să facă reglajele necesare între instituții.
Fără a arăta cu degetul în mod direct spre cineva, prim vice-preşedintele Comisiei Europene a abordat principala temă aflată pe agenda publică românească, sugerând doar că știe exact cu cine și despre ce vorbește.
Mai mult, Frans Timmermans a vorbit despre problemele majore de infrastructură nerezolvate de administrațile de la București, despreproblemele care îi preocupă pe cetățeni și care ar trebui să se afle cu adevărat pe agenda publică – educație, sănătate, infrasructură, dar despre are politicienii de la București nu dau semne că ar avea propuneri.
După o vizită fulger la București, prim vice-preşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis joi clasei politice românești un mesaj ferm și explicit legat de lupta anticorupție, dând astfel un avertisment clar de continuare a luptei anticorupţie.
Printre altele, Timmermans a spus că românii pot fi mândri de sistemul lor de justiție și că direcția nu trebuie schimbată. Iar dacă există și derapaje, acestea nu trebuie corectate de politicieni sau guvernanți, ci tot de sistemul de justiție:
“Este că atunci când alergi la un maraton şi suntem acum pe ultima sută de metri. Mesajul meu a fost astăzi: continuaţi să alergaţi, dar nu în direcţia greşită, ci spre linia de sosire căci aproape am ajuns. Mai sunt doar câteva recomandări ale Comisiei pe care trebuie să le îndepliniţi. Dar nu vă opriţi, nu bateţi pasul pe loc şi mai ales, pentru numele lui Dumnezeu, nu alergaţi în cealaltă direcţie”, a spus Timmermans.
Declarațiile oficialului european au venit la finalul unei zile de lucru pline, în care a avut un maraton de întâlniri și discuții cu mai mulți reprezentanți ai statului român – președinții celor două camere ale Parlamentului, președintele României, prim-ministru, reprezentanți ai sistemului de Justiție, parlamentari – pentru a evalua la fața locului situația din România, pe care a descris-o cu o metaforă folosită în ţările care fac paşii înapoi în privinţa reformelor și exprimând, astfel îngrijorarea Bruxelles-ului.
Timmermans a atras atenţia asupra efectelor grave pe care le au declaraţiile politicienilor care atacă şi discreditează sistemul juridic. În acest context, oficialul european s-a referit şi la demersul ministrului Justiţiei de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, subliniind, încă o dată, importanța independenței Justiției în raport cu celelalte puteri ale statului respectând exact ceea ce le-a sugerat și politicienilor români – să nu se implice în sistemul judiciar: “Nu sunt judecător. Nu voi fi cel care spune dacă presupunerile împotriva lui Kovesi sunt corecte sau nu. Nu e rolul meu. Ceea ce spun tine de principii şi dacă sunt acuzaţii împotriva magistraţilor atunci trebuie să existe instante în cadrul sistemului juridic care să analizeze aceste lucruri şi să -si asume acest rol. Sincer, nu cred că trebuie să fie rolul ministrului Justiţiei sau al altcuiva dintre politicieni. Aceasta este o chestiune de separare a puterilor în stat”.
Cu eleganță, Frans Timmermans a transmis că informațiile Bruxellului în legătură cu ceea ce se întâmpă în România sunt corect evaluate și a sugerat celor care au îndoieli în legătură cu acest lucru să discute direct: “Le-am spus ambilor preşedinţi data viitoare când aveţi sentimentul că noi înţelegem greşit sunaţi-mă direct. Puteţi să vă duceţi în presă să faceţi ce vreţi, dar e mai bine dacă mă sunaţi pe mine direct şi rezolvăm problema. (…) Am convenit cu presedintii Camerelor, cu premierul că vom intensifica contactele, voi fi la dispozitia lor zi de zi, dacă e nevoie. E foarte important să fim în legătura şi cu Parlamentul. Se pare că sunt nişte oameni care au spus că Comisia Europeană nu a înţeles foarte bine. Ei bine, de acum nimeni nu va mai avea o astfel de scuză, pentru că vom lucra în mod direct”.
La conferința de presă Timmermans a vorbit, nuanțat, și despre aderarea României la spațiul Schengen și ridicarea MCV, subiect abordat de premierul Dăncilă.
Referindu-se la MCV, oficialul european a spus, cu alte cuvinte, că Bucureştiul trebuie să respecte şi ultimele cerinţe ale Uniunii Europene: “Este ca şi cum aţi fi alergat un maraton şi acum sunteţi pe ultima sută de metri. Alergaţi către linia de finish, nu în sens înapoi, nu vă opriţi, nu staţi pe loc şi, pentru numele lui Dumnezeu, nu începeţi să alergaţi înapoi”.
În ceea ce privește adrerarea la spațiul Schengen, oficialul european a opinat că România este pregătită pentru acest pas.