145086 – 05032018 – Eșecul investițiilor în turism îi determină pe români să-și petreacă vacanțele peste hotare, este de părere liberalul Dănuț Bica. Deputatul argeșean acuză guvernanții de ”incompetență și rea credință” pentru că a abandonat marile proiecte de investiții în infrastructură, iar investițiile mai mici, care ar fi trebuit să impulsioneze dezvoltarea turismului, au rămas la stadiul de proiect și nu vor fi realizate nici în viitorul apropiat:
,,Este absolut necesar să le reamintim celor care conduc astăzi România, repetat și ferm, că nu mai sunt în campanie electorală. Vremea promisiunilor a trecut. De 14 luni PSD și ALDE dețin puterea și ar fi trebuit deja să demonstreze că nu au mințit atunci când au promis modernizarea țării. Din păcate, cele trei Guverne PSD-ALDE au eșuat lamentabil nu numai în materializarea intenției de majorare a salariilor și pensiilor, ci și în realizarea unui minim investițional în domeniul infrastructurii, care să genereze o dezvoltare economică sănătoasă a României. Tocmai de aceea, mult trâmbițata creștere economică record realizată de țara noastră în anul 2017, susținută în cea mai mare parte de consum, nu se simte deloc și în buzunarele românilor. De la autostrăzi, drumuri rapide și căi ferate noi chiar ne-am luat gândul, căci nu se mișcă nimic în domeniu, nici măcar la nivel de organizare a licitațiilor, iar până când vom vedea șantierele deschise va mai curge multă apă pe Dunăre. Dacă în ceea ce privește implementarea marilor proiecte de infrastructură actualii guvernanți fie nu se pricep, fie nu sunt interesați să le demareze, ne-am fi așteptat cu toții ca măcar investiții mai mici să se realizeze în România. Acestea nu ar fi costat foarte mult, iar unele dintre ele ar fi putut fi deja finalizate. În această categorie intră fără îndoială și investițiile care contribuie la dezvoltarea turismului: infrastructura de acces în stațiunile turistice și la obiectivele cu impact turistic semnificativ (mânăstiri, monumente, parcuri naturale etc), rețelele de utilități publice în zonele turistice existente și în cele ce urmează a fi dezvoltate din punct de vedere turistic, pârtiile de schi, telecabinele, reabilitarea unor infrastructuri balneare și multe altele” spune deputatul.
Totodată, Bica este de părere că odată cu intrarea în vigoare a Programului pentru dezvoltarea investițiilor în turism-Masterplanul investițiilor în turism-și a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism, nu a adus schimbări. “Prin adoptarea acestui act normativ ne așteptam la impunerea unor decizii profesioniste, nu doar la o modificare a Hotărârii Guvernului nr. 120/2010, emisă pe vremea premierului Emil Boc. Măcar în acea perioadă s-a mai realizat câte ceva în domeniul turismului. Acum nu se construiește absolut nimic. Studiind acest Masterplan, constatăm că Guvernul nici măcar nu-și propune să finanțeze investiții serioase în turismul din România. În acest sens, vă dau exemplul județului Argeș, pentru care a fost prevăzut un singur obiectiv de investiții, ,,Schi în România, Albeștii de Muscel”, deși județul nostru are un potențial turistic uriaș, situându-se pe unul dintre primele locuri din țară în domeniu. Și oricum nu ne facem iluzii, deoarece chiar dacă Guvernul a decis să finanțeze un singur obiectiv de investiții în turismul din Argeș, nici măcar realizarea aceluia nu va demara prea curând, dacă avem în vedere că bani alocați în acest scop nu există în bugetul pentru 2018. Și la capitolul utilizării fondurilor europene nerambursabile pentru realizarea investițiilor din turism rezultatul a fost același la nivelul anului 2017: eșec total” susține deputatul.
Parlamentarul consideră că românii nu au nicio vină pentru că aleg să-și petreacă concediile în străinătate și nici turiștii străini nu pot fi acuzați pentru că ne ocolesc, deoarece turismul din România a devenit neatractiv, serviciile – mai scumpe decât în străinătate și inferioare din punct de vedere calitativ chiar și în comparație cu cele furnizate în țările vecine:
,,Începând din anul 2007, Guvernele României au căpătat obiceiul de a compara situația din țara noastră cu cea din Bulgaria, pentru a demonstra că nu suntem ultimii din Uniunea Europeană într-un domeniu sau altul. Dacă Guvernul PSD-ALDE va face acest exercițiu și acum, va constata că în ceea ce privește serviciile turistice ne poziționăm clar în dezavantaj. Popularitatea Bulgariei ca destinație turistică sporește constant, iar numărul turiștilor străini care vizitează țara și veniturile obținute din turism cresc în fiecare an. O mare parte din această creștere se realizează chiar prin contribuția turiștilor români, pentru care a devenit mai atractiv și mai rentabil să-și petreacă vacanțele în țara vecină decât la noi.
Nu românii sunt vinovați pentru că aleg servicii turistice mai bune și mai ieftine, așa cum insinua fostul ministru român al Turismului, ci Guvernul României, pentru că a amânat la nesfârșit realizarea unor investiții esențiale în acest domeniu. Sunt obiective de investiții în turism demarate prin anii 2010-2011 care nici astăzi nu sunt recepționate, pentru că nu au fost repartizați banii necesari pentru finalizarea lor. Nici turiștii străini nu pot fi condamnați pentru că nu pun România pe harta călătoriilor lor, deoarece numărul locurilor de cazare din țară a scăzut în ultimii ani, condițiile nu s-au îmbunătățit, activități de divertisment nu le sunt oferite, iar prețurile sunt mai mari decât în multe stațiuni exclusiviste din lume.
Am înțeles foarte bine că Guvernele PSD-ALDE nici nu vor și nici nu pot să facă investiții care să impulsioneze turismul, sectorul economic cu cea mai rapidă creștere a valorii adăugate. În anul 2017, dintre cele 14 măsuri promise pentru turism în programul de guvernare una singură a fost îndeplinită integral și altele două parțial. Execuția bugetară slabă pune în pericol funcționarea turismului, face imposibilă promovarea eficientă a produsului turistic românesc și anulează dezvoltarea sustenabilă a turismului prin sufocarea investițiilor, cu precădere la nivelul autorităților locale. Iar dacă Guvernul este neputincios, de ce mai pune și piedici în calea agenților economici care doresc să aducă bani în țară și să investească în infrastructura turistică? Sunt nenumărați antreprenori care ar face minuni în România dacă ar fi lăsați, dacă Guvernul nu s-ar manifesta ca principalul inamic al inițiativelor lor. Nici nu mai intră în discuție cum s-ar dezvolta turismul românesc dacă Guvernul l-ar mai și sprijini! Din păcate, miliarde de euro din fondurile europene rămân neabsorbite din vina Guvernului. Alte miliarde de euro, care ar putea veni din investiții străine directe, sunt ținute la graniță din cauza birocrației excesive și a incompetenței miniștrilor ce s-au perindat prin Guvernele domnului Dragnea. Și toate acestea au determinat poziționarea României pe unul dintre ultimele locuri la nivel european și mondial în domeniul turismului în anul 2017, cu o contribuție directă în PIB a acestui sector de numai 1,3%.
Dacă situația ar fi așa neagră numai în turism, poate că nu aș fi atât de critic la adresa Guvernelor PSD-ALDE. Din păcate, au trecut deja 14 luni de guvernare, pe care le resimțim cât 14 ani, iar starea turismului este caracteristică pentru toate domeniile în care România ar fi trebuit să realizeze progrese în ultimii doi ani: educație, sănătate, industrie, energie, transporturi, agricultură. Aceasta este modernizarea pe care o poate oferi PSD și ALDE românilor” conchide deputatul Dănuț Bica.