145133 – 07032018 – Secretarul de Stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Mircea Duşa, a participat marți, 6 martie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – apărare, prezidată de înaltul reprezentant al UE, Federica Mogherini.
Primul aspect dezbătut a fost cel al securităţii şi apărării, principalele subiecte abordate fiind: mobilitatea militară, procesul de revizuire coordonată a apărării (CARD) şi Fondul european de apărare (EDF).
Mircea Duşa a reafirmat sprijinul României pentru demersurile derulate la nivel european de facilitare a mobilităţii militare, iniţiativă extrem de importantă inclusiv pentru consolidarea cooperării UE-NATO.
În prezenţa adjunctului secretarului general al NATO, Rose Gottemoeller, au fost evaluate progresele înregistrate pe dimensiunea cooperării UE-NATO, cu accent pe implementarea Declaraţiei Comune adoptată la Summit-ul NATO de la Varşovia, remarcându-se progresul semnificativ înregistrat la nivel politic. Mircea Duşa a apreciat rezultatele pozitive obţinute în domeniul cooperării UE-NATO şi a afirmat că România susţine implementarea setului comun integrat de măsuri concrete, în domenii precum: mobilitatea militară, contra-terorismul, apărarea cibernetică, contracararea ameninţărilor hibride, rezilienţa, StratCom, exercițiile bazate pe evenimente şi dezvoltarea de capabilităţi. Oficialul român a subliniat că ţara noastră sprijină adoptarea unei noi declaraţii politice comune cu prilejul Summit-ului aliat din luna iulie.
Din perspectiva cooperării structurate permanente, Mircea Duşa a exprimat angajamentul României în implementarea cooperării structurate permanente (PESCO), ca iniţiativă ce facilitează creşterea profilului UE pe dimensiunea de securitate şi apărare. Secretarul de stat a subliniat faptul că iniţiativa consolidează contribuţia europeană în cadrul NATO, în contextul obiectivului major de asigurare a securităţii europene şi de întărire a legăturii transatlantice. Au fost adoptate, în format PESCO, o serie de documente importante cum ar fi: Decizia Consiliului privind primul set de proiecte PESCO – România angajându-se să participe la cinci din totalul celor 17 proiecte selectate în această etapă -, precum şi Recomandarea Consiliului cu privire la calea de urmat.
În privinţa misiunilor şi operaţiilor PSAC (Politica de Securitate şi Apărare Comună), abordate în cadrul dejunului de lucru, au fost evaluate, în principal, eforturile Uniunii pe continentul african, subliniindu-se rolul semnificativ în realizarea capacităţilor locale de răspuns la crize. Mircea Duşa a susţinut importanţa cooperării UE cu alte organizaţii internaţionale, în special cu ONU şi Uniunea Africană, în scopul promovării securităţii şi stabilităţii. În acelaşi timp, a reafirmat angajamentul României privind participarea activă la cele şase misiuni şi operaţii PSAC, inclusiv la misiunile de instruire desfăşurate pe continentul african (EUTM Mali, EUTM RCA, EUTM Somalia).