149923 – 21022018 – USR condamnă inițiativa legislativă care permite extinderea unor lucrări de utilitate publică și realizarea unor lucrări noi prin păduri, inclusiv arii strict protejate. Inițiativa a primit avizul favorabil al Comisiei de Mediu din Senat cu șase voturi pentru și două împotrivă.
Președintele Comisiei de Mediu, senatorul USR Allen Coliban, s-a opus acestui proiect și a ridicat problema importanței protejării ariilor naturale care au primit acest statut tocmai pentru a nu deveni șantiere.
Proiectul de lege 52/2018 a fost inițiat de mai mulți parlamentari PSD, ALDE și UDMR și prevede dreptul de ocupare temporară și de trecere pentru utilități publice asupra terenurilor din fond forestier, inclusiv zone strict protejate, pentru lucrări de reabilitare, modernizare, înlocuire și exploatare pe toată durata existenței sistemelor de utilitate publică.
Vicepreședintele Comisiei pentru Mediu din Senat, senatorul PSD Emanoil Savin, este unul dintre inițiatorii și promotorii legii, susținând că există multe lucrări blocate la marginea zonelor cu vegetație forestieră. Legea este necesară pentru siguranța cetățeanului și animalelor, spune Emanoil Savin, argumentând că este nevoie de extinderi ale conductelor de apă întrucât orașele și comunele s-au mărit, iar pârtiile de schi nu pot extinde conductele pentru a face zăpadă artificială.
“Există proceduri de avizare și de derogare de la regimul de protecție, fix pentru cazuri punctuale precum cele prezentate ca argumente în comisie. PSD-ALDE înțeleg să încalce directivele și procedurile europene, certificând prin lege ca interesul economic să fie prioritar în fața celui privind protecția naturii. Astfel, distrugerea naturii, a ariilor protejate și a pădurilor virgine se va face fără compensații financiare. În plus, inițiatorii (parlamentari PSD-ALDE) vorbesc despre caracterul ‘temporar’ al acestor distrugeri, definindu-l ca reprezentând toată durata de utilizare a investiției – o temporalitate de zeci sau sute de ani, adică, practic, permanență”, a declarat senatorul Allen Coliban, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat.
Ministerul Apelor și Pădurilor, prin reprezentantul său, și-a exprimat susținerea față de acest proiect care ar debloca foarte multe lucrări. Acesta a explicat că procedura de aprobare a lucrărilor în arii protejate ar urma să plece de la ocoalele silvice și va primi un act de reglementare de la autoritatea de mediu: garda forestieră dacă e o suprafață de până la 1 ha, Ministerul Mediului dacă e o suprafață de peste 1 ha și Guvernul prin HG dacă e o suprafață de peste 10 ha. De asemenea, proiectul legislativ mai prevede ca ocuparea fondului forestier să se facă cu titlu gratuit dacă este proprietate publică și la înțelegere cu proprietarul, dacă este proprietate privată.
Proiectul prevede explicit riscul de a distruge suprafețe din cele 24.000 de ha de păduri incluse în patrimoniul UNESCO: “Scoaterea definitivă și ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier național necesare realizării, dezvoltării, întreținerii și modernizării sistemelor de utilități publice este permisă inclusiv pentru suprafețe cuprinse în zona de protecție strictă, zona de protecție integrală și zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, precum și pentru suprafețele incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România”.