149881 – 19022018 – România participă în premieră la Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de la Baku, ajuns la a IV-a reuniune. Evenimentul, care se desfășoară anual, marchează la această ediție progresul semnificativ pe care proiectul l-a înregistrat, în special inaugurarea segmentului TANAP de pe teritoriul Turciei, așteptată în cursul acestui an.Delegația României este condusă de secretarul de Stat Iulian Tudorache, care a transmis membrilor Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic sprijinul constant al țării noastre pentru implementarea proiectului și pentru planurile sale de extindere.
România a propus includerea în planurile viitoare de extindere a Coridorului Sudic a infrastructurii oferite de proiectul BRUA, alături de interconectorul dintre România și Bulgaria, pentru transportul gazelor naturale din Coridorul Sudic, pe teritoriul României, către Europa Centrală.
Acest lucru a consolidat și mai mult principiul diversificării resurselor și a rutelor de aprovizionare cu gaze naturale, precum și rolul important al Coridorului Sudic în creșterea securității energetice în Europa, precizează Ministerul Energiei.
La finalul reuniunii, România a semnat, alături de ceilalți membri, textul Declarației ministeriale, în care, între altele, este recunoscut sprijinul României pentru implementarea Coridorului Sudic de gaze și contribuția sa la conectarea acestui proiect cu Europa Centrală.
La eveniment au participat președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, vice-președintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, și miniștri ai Energiei din țările membre ale Coridorului Sudic, dar și reprezentanții unor instituții financiare.
Gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP) este partea finală a aşa-numitului coridor sudic de gaze care în 2020 ar urma să permită transportul gazelor naturale din Azerbaidjan în Europa. În acest fel UE ar avea primul gazoduct non-rusesc, ceea ce va deschide calea pentru diminuarea cotei de piaţă pe care o are Gazprom în Europa.
Coridorul sudic de gaze este cel mai important proiect energetic al Uniunii Europene, fiind plănuit să transporte spre inima Europei, inclusiv prin România, resursele caspice de hidrocarburi. Proiectul este susţinut intens de Bruxelles, atât la nivel politic, cât şi prin finanţări nerambursabile de sute de milioane de euro.