149813 – 14022018 –Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Xu Feihong.
Potrivit unui comunicat de presă, dialogul celor doi oficiali a fost ”constructiv și călduros”, ambii salutând dinamica relațiilor bilaterale desfășurate în cadrul Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare dintre România și China și evidențiind dorința de intensificare a dialogului politic și de consolidare a cooperării economice.
Prim-ministrul Viorica Dăncilă a mulțumit ambasadorului Chinei pentru mesajul de felicitare cu ocazia instalării în funcție, transmis de premierul chinez Li Keqiang.
Referindu-se la cooperarea economică, premierul Viorica Dăncilă a enunțat obiectivul principal al României, acela de a echilibra treptat balanța comercială bilaterală, prin amplificarea exporturilor românești către China. ”Creșterea exportului de produse românești agro-alimentare, dar și a celui de produse cu o valoare adăugată ridicată pot contribui la atingerea, în viitor, a acestui echilibru”, a arătat premierul român.
Cooperarea în domeniul transporturilor și energetic au ocupat un loc important în cadrul discuțiilor dintre cei doi oficiali.
În domeniul transporturilor, prim-ministrul Viorica Dăncilă a exprimat interesul României ”pentru cooperarea cu partea chineză în proiecte de infrastructură rutieră, în transportul naval, precum și în transportul aerian”. De asemenea, a mulțumit părții chineze pentru interesul manifestat față de dezvoltarea infrastructurii feroviare din România, din perspectivă națională, dar și în contextul conectivității regionale.
În domeniul energetic, premierul Viorica Dăncilă a evidențiat atuurile pe care România le prezintă atât din punct de vedere al poziționării geografice, cât și al resurselor energetice, acestea putând constitui ”un stimulent pentru investitorii chinezi”. De asemenea, a fost abordată cooperarea între cele două părți în domeniul energiei nucleare.
Atât prim-ministrul Viorica Dăncilă, cât și ambasadorul Chinei Xu Feihong, au invocat necesitatea facilitării contactelor people-to people și a susținerii turismului bilateral.
Nu în ultimul rând, ambele părți și-au exprimat disponibilitatea pentru o cooperare activă și constructivă în cadrul formatului de cooperare 16+1, pentru valorificarea întregului potențial pe care acesta îl prezintă.