149408 – 16012018 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat, la 15 ianuarie 2018, la conferința de lansare a Președinției bulgare a Consiliului UE, organizată la Bucureşti, de Ambasada Republicii Bulgaria în România, în cooperare cu Reprezentanța Comisiei Europene în România.
La eveniment au participat E.S. Todor Churov, ambasadorul Republicii Bulgaria în România, Angela Cristea, șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti şi reprezentanţi ai mass-media.
”România și Bulgaria se bucură de relații bilaterale foarte bune și împărtășesc opinii similare în ceea ce privește agenda regională, europeană și internațională. Țările noastre sunt parteneri apropiați în cadrul UE, aliați de încredere în NATO și constituie voci de încredere în eforturile comune de a sprijini consolidarea Uniunii Europene”, a arătat în deschidere ministrul afacerilor externe, care a salutat obiectivele prezentate de Președinția bulgară a Consiliului UE.
Demnitarul român a evidențiat faptul că Bulgaria și România vor exercita în Trio-uri succesive primul lor mandat ca Președinție a Consiliului UE și vor colabora pentru a asigura continuitatea între acestea și coerența în avansarea priorităților europene comune. A subliniat că procesul național de pregătire pentru asumarea președinției Consiliului UE de către țara noastră în semestrul I 2019 se află în plină desfășurare.
Ministrul Teodor Meleșcanu a reliefat faptul că în contextul european actual menținerea și consolidarea unității europene reprezintă un obiectiv comun fundamental (aspect reflectat și de motto-ul Președinției bulgare: „Uniți suntem puternici” (United we stand strong). A exprimat susținerea României pentru consolidarea proiectului european în baza unor abordări concrete, coerente, unitare și incluzive, care să răspundă așteptărilor cetățenilor europeni.
”Apreciem în mod special atenția acordată de Președinția bulgară dialogului activ cu cetățenii europeni, precum și preocuparea de a răspunde nevoilor acestora de sporire a securității, ocupării forței de muncă, creșterii durabile și asigurarea unei prezențe mai puternice a UE pe scena mondială”, a adăugat șeful diplomației române.
De asemenea, a menționat că negocierile privind viitorul cadru financiar multianual vor oferi Bulgariei și României posibilitatea de a-și aduce contribuția la atingerea unui consens privind instrumentele bugetare care să susțină prioritățile politice europene în anii următori. A amintit, de asemenea, că România împărtășește viziunea Președinției bulgare asupra necesității de a consolida politicile fundamentale și tradiționale ale UE care joacă un rol-cheie în menținerea coeziunii economice și sociale: politica de coeziune și politica agricolă comună.
Ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat aprecierea și susținerea deplină a Președinției bulgare în ceea ce privește prioritizarea perspectivei europene și a conectivității Balcanilor de Vest. ”Avem ocazia de a avansa împreună procesul de extindere. Acesta este, de asemenea, un obiectiv important pentru noi, o prioritate viitoare a Președinției române a Consiliului UE în 2019. Vom continua să lucrăm împreună pentru a atinge acest obiectiv strategic.” A amintit, în același timp, că România susține obiectivul de a continua dezvoltarea relațiilor noastre cu partenerii din cadrul Parteneriatului Estic. Summit-ul Parteneriatului estic, care a avut loc la Bruxelles, în noiembrie 2017, a transmis, în acest sens, un mesaj politic important al UE și a stabilit o agendă concretă de lucru –”„20 de rezultate pentru 2020” – care trebuie pusă în aplicare în mod activ.
Vorbind despre o Europă sigură și stabilă, demnitarul român a subliniat importanța sporirii securității cetățenilor UE, consolidarea controalelor la frontiere și gestionarea mai eficientă a migrației. A reiterat sprijinul României pentru consolidarea rolului UE în domeniul securității și apărării și în implementarea globală a Strategiei Globale a UE.
Ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat, de asemenea, ca obiective de interes comun, necesitatea promovării vizibilității și importanței Strategiei europene privind regiunea Dunării, precum și intensificarea sprijinului european pentru regiunea Marii Negre și a eforturilor de cooperare regională. „Este o oportunitate unică. Vom colabora pentru a prezenta și promova mai bine aceste dosare ca priorități la nivel european”, a declarat acesta în încheierea intervenției sale