149449 – 18012018 – Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut miercuri consultări bilaterale cu omologul său italian, Angelino Alfano, în cadrul vizitei oficiale efectuate de înaltul demnitar italian la Bucureşti, la invitaţia părții române, se arată într-un comunicat de presă al MAE.Cei doi miniștri au exprimat satisfacția pentru relația bilaterală excelentă, confirmată cu ocazia aniversării la 9 ianuarie 2018 a unui deceniu de la lansarea Parteneriatului Strategic Consolidat, precum şi de frecvenţa şi calitatea dialogului bilateral. A fost evidențiată, de asemenea, similitudinea de opinii pe dosare europene şi internaționale, care creează premise pentru o cooperare consolidată pe teme de interes comun.
Ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat importanţa acordată de România relaţiei cu Italia, arătând că menținerea unui ritm susținut al dialogului româno-italian reprezintă o prioritate, de natură să impulsioneze în continuare relația bilaterală, inclusiv prin identificarea de noi oportunități de cooperare sectorială. În acest sens, a menționat faptul că: „Am convenit să creștem frecvenţa contactelor între ministerele noastre, între ministerele de specialitate şi să începem să pregătim cea de-a treia ședință de guvern comună, care va oferi, de asemenea, o posibilitate de a da un nou impuls colaborării la nivel economic şi politic între ţările noastre.”
A fost evidențiată, totodată, consistența cooperării în plan economic, susținută de prezența dinamică a companiilor italiene în România, precum şi de volumul schimburilor comerciale în creștere, care se apropie de un nivel record de 14 miliarde euro.
Totodată, ministrul Meleșcanu a evocat rolul foarte important pe care îl are comunitatea românească din Italia, inclusiv prin prisma contribuţiei semnificative pe care o aduce la dezvoltarea economică a acestei ţări. A mulțumit omologului italian pentru sprijinul pe care autoritățile italiene îl acordă integrării comunității de români în societatea italiană.
Demnitarul român a subliniat că dimensiunea economică și cea umană a relației bilaterale confirmă “avantajele conferite, atât statului de origine, cât și celui primitor, de actualul cadru european ce încurajează în mod complementar mobilitatea forței de muncă și a capitalurilor în cadrul UE”.
În cadrul convorbirilor, cei doi miniștri au avut şi un schimb de opinii cu privire la evoluțiile de actualitate la nivel european. Oficialul român a evidențiat dorința României de a participa activ la dezbaterea privind viitorul Europei, inclusiv în perspectiva viitoarei Președinții a României a Consiliului UE.
Demnitarul român a subliniat importanța cooperării româno-italiene în cadrul Uniunii Europene, în sprijinul unei Uniuni puternice și coezive şi a respectării valorilor și principiilor sale fundamentale. În acest sens, a declarat: “Uniunea Europeană este astăzi confruntată cu o serie de provocări majore, provocări complexe, care au implicaţii de perspectivă. România şi Italia continuă să pledeze pentru o Uniune Europeană puternică, pentru o Uniune unitară, coezivă, care să poată rezolva problemele care sunt astăzi pe agenda sa, pe baza respectului pentru valorile şi principiile fundamentale, care formează baza proiectului european.”
Cu privire la extinderea UE, ministrul Teodor Meleșcanu a exprimat sprijinul pentru continuarea procesului, pledând pentru menținerea angajamentului UE față de regiunea Balcanilor de Vest, a cărei securitate şi stabilitate este de interes direct atât pentru România, cât şi pentru UE în ansamblul său.
Referitor la situaţia din Vecinătatea Estică, ministrul român a subliniat că aceasta are o importanță strategică pentru România și a pledat ca aceasta să rămână o prioritate la nivelul UE.
În contextul exercitării de către Italia a mandatului său de Președinție-în-Exercițiu a OSCE în anul 2018, ministrul Meleșcanu a reiterat obiectivul unei reflectări echilibrate și corespunzătoare a tuturor celor trei dimensiuni în activitățile promovate de OSCE, exprimând disponibilitatea de a menține o cooperare aprofundată cu partea italiană. Totodată, oficialul român a pledat pentru menținerea pe agenda de priorități a organizației a soluționării conflictelor înghețate, în special a celui din regiunea transnistreană, precum și a crizei din Ucraina.