149432 – 17012018 – Uniunea Europeană declară război gunoaielor din plastic, acesta fiind parte a planului de a schimba atitudinea europenilor şi de a face că fiecare ambalaj de pe continent să fie reutilizabil sau reciclabil până în 2030. Bruxelles-ul a lansat marţi o strategie privind utilizarea plasticului ce include posibilă taxare a comportamentelor dăunătoare şi modernizarea activităţilor de producţie şi colectare prin investirea de 350 milioane de euro în cercetare.
Conform noilor planuri, toate ambalajele din plastic de pe piaţa UE vor deveni reciclabile până în 2030, consumul de articole din plastic de unică folosinţă va fi redus, iar utilizarea intenţionată a microplasticului va fi limitată, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
„Dacă nu schimbăm modul în care plasticul este produs şi folosit, în 2050 oceanele vor conţine mai mult plastic decât peste. Trebuie să luăm măsuri pentru că plasticul să nu mai ajungă în apă, în mâncarea şi în organismele noastre. Singura soluţie pe termen lung este reducerea deşeurilor din plastic, printr-o reciclare şi o reutilizare sporite. Aceasta e o provocare pe care cetăţenii, industria şi administraţiile trebuie să o soluţioneze împreună”, a spus prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, responsabil cu dezvoltarea durabilă
În fiecare an, europenii generează 25 de milioane de tone de deşeuri din plastic, însă mai puţin de 30 % sunt colectate pentru a fi reciclate. În întreaga lume, plasticul reprezintă 85 % din deşeurile de pe plaje. Plasticul ajunge chiar şi în plămânii şi pe mesele noastre, iar efectele asupra sănătăţii ale microplasticului din aer, din apă şi din alimente sunt încă necunoscute.
Strategia privind materialele plastice adoptată astăzi va transforma modul în care produsele sunt concepute, fabricate, folosite şi reciclate în UE. Mult prea adesea, plasticul este produs, folosit şi aruncat fără a fi valorificate beneficiile economice ale unei abordări mai circulare, aducând astfel daune şi mediului înconjurător.
Timmermans a spus că prioritatea Bruxelles-ului este de a combate “plasticul de unică folosinţă ce este produs în 5 secunde, utilizat cinci minute şi care are nevoie de 500 de ani pentru a se descompune”, notează Guardian.
În vizorul UE se află, potrivit lui Timmermans, articole precum paiele pentru băut, sticlele “în culori aprinse” ce nu se degradează, paharele de cafea, capacele, beţişoarele de amestecat, tacâmurile şi cutiile în care se livrează mâncarea. Sursa: HotNews