Acasă Social Aparare Autoevaluarea Statului Major al Forțelor Terestre

Autoevaluarea Statului Major al Forțelor Terestre

DISTRIBUIȚI
foto; facebook

149566 – 26012018 – Statul Major al Forțelor Terestre a desfășurat vineri, 26 ianuarie, ședința de autoevaluare a activității pe anul 2017, în prezența ministrului apărării naționale, Mihai Fifor, a secretarilor de stat Mircea Dușa și Florin Vlădică și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu, a prezentat modul de îndeplinire a misiunilor acestei categorii de forţe, problemele curente, dar şi priorităţile pentru anul 2018. ”Continuarea procesului de transformare, modernizare și restabilire a capacității de luptă, operaționalizarea elementelor de comandă și control din structura de forțe a NATO, pregătirea forțelor pentru misiunile Alianței Nord-Atlantice, Uniunii Europene și de tip coaliție, instruirea structurilor puse la dispoziția NATO și a celor din pachetul prioritar, continuarea procesului de achiziție pentru înzestrarea structurilor cu echipamente noi, cât și intensificarea instruirii personalului s-au înscris printre obiectivele prioritare ale anului 2017”, a apreciat șeful SMFT.

La finalul prezentării, ministrul apărării naționale și-a exprimat aprecierea pentru activitatea Forțelor Terestre în anul trecut. ”A fost un an plin de provocări, căruia i-ați făcut față cu succes. Aţi asigurat cea mai mare parte a efectivelor armatei noastre la cele două mari activităţi de instruire, exerciţiile Noble Jump şi Saber Guardian. Cel mai important exerciţiu NATO de anul trecut, Noble Jump, şi cel mai mare și mai complex exerciţiu desfăşurat de forţele aliate şi partenere, Saber Guardian, cu o participare numeroasă, de peste 20.000 de militari, au pus România pe harta militară a lumii. Cele două mari evenimente nu au avut doar rol de instruire şi de coordonare a diferitelor structuri din ţările aliate şi partenere ci, în primul rând, au arătat întregii lumi unitatea Alianţei Nord Atlantice şi determinarea liderilor ţărilor membre ale NATO de a asigura împreună apărarea frontierelor aliate şi naţionale”, a spus ministrul Fifor.

Ministerul Apărării Naționale are asigurat și în anul 2018 un buget de două procente din PIB. ”Sunt premise suficiente să fim optimişti că, după ce am reușit, la finele anului trecut, să demarăm achiziția transportoarelor blindate 8×8 Piranha V, vom începe în 2018 şi alte programe necesare forţelor terestre, cum ar fi componenta de înzestrare cu transportorul blindat ce va fi produs la Moreni, în cooperare cu compania germană Rheinmetall, programul de înzestrare cu rachetele sol-sol de tip HIMARS, sau autovehicule 4×4 blindate şi neblindate”, a declarat ministrul Fifor. Una dintre prioritățile bugetare ale anului 2018 este creşterea nivelului condiţiilor de viaţă şi instruire ale militarilor. ”Aveţi ca repere comandamentele de Divizie şi cel al integrării forţelor NATO, care sunt finalizate, iar acum lucraţi la infrastructura comandamentului de brigadă de la Craiova. Îmi doresc ca, în timp, să începem să modernizăm, pe rând, cazărmile pentru a face viaţa militarilor mai confortabilă”.

Asigurând activul de comandă al Forțelor Terestre Române de întreg sprijinul conducerii MApN, ministrul Fifor a apreciat prestaţia excelentă a militarilor forţelor terestre în misiunile din teatrele de operaţii care ”se manifestă ca ambasadori eficienți ai României în lume”, şi a mulţumit, de asemenea, pentru participarea personalului acestei categorii de forţe în sprijinul populaţiei aflată în situaţii de urgenţă.

Din punct de vedere geografic, România se situează atât în regiunea extinsă a Mării Negre, cât și zona de sud-est a Europei. La nivelul Alianței s-a înțeles profilul strategic al Mării Negre și importanța regiunii pentru securitatea Euro-Atlantică. România beneficiază astăzi de cele mai mari măsuri de reasigurare menite să întărească postura de descurajare și apărare. Unul dintre obiectivele majore ale Ministerului Apărării Naționale a fost și este consolidarea profilului României de pilon regional de securitate și stabilitate în NATO și UE.

În contextul procesului de reconfigurare a posturii militar-strategice de descurajare şi apărare a Alianţei, Armata României are nevoie de capabilităţi militare credibile, cu o înzestrare adecvată şi militari bine pregătiţi. Redresarea bugetului apărării și înscrierea acestuia pe o tendință ascendentă este o prioritate majoră a țării noastre în contextul de securitate actual, atât de complex. România rămâne angajată ferm în direcția atingerii acestui nivel al finanţării de două procente din PIB în anul 2018 şi menţinerea lui în deceniul următor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.