149140 – 19122017 – Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a prezidat luni, 18 decembrie 2017, cea de-a cincea întrunire a Consiliului Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, reunit la Palatul Victoria.
În cadrul ședinței au fost evidențiate progresele înregistrate în ultimele luni și s-au definitivat liniile de acțiune necesare continuării demersurilor de organizare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
„Cu sprijinul premierului Mihai Tudose, organizarea acestui moment important pentru viitorul parcurs al țării noastre în Uniunea Europeană a înregistrat evoluții semnificative pe toate palierele sale. Întregul Guvern va continua să lucreze într-un ritm intens și pe parcursul anului 2018, când vom intra în linie dreaptă cu pregătirile, urmând a implica în proces toate resursele disponibile în sistemul public, academic și asociativ“, a declarat Victor Negrescu.
În cadrul ședinței, ministrul delegat a menționat încheierea cu succes a primului program de formare a funcționarilor din administrația publică centrală în vederea exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, desfășurat sub coordonarea Institutului European din România. Programul va continua și în decursul anului viitor, cu implicarea mai multor actori.
„Finalizarea programului-pilot de formare a resurselor umane este un bun prilej de a reitera nevoia de creștere a capacității administrative în domeniul afacerilor europene, obiectivul nostru fiind acela de a construi un corp de elită la nivelul administrației publice centrale, de care să putem beneficia și după finalizarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene“, a subliniat Victor Negrescu.
Consiliul Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a decis, de asemenea, inițierea unui program de voluntariat, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe și al întregii administrații publice centrale, în funcţie de nevoile identificate la nivelul fiecărei instituţii, în contextul preluării de către România a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.
În cadrul reuniunii de la Palatul Victoria s-a hotărât totodată ca, în momentul intrării în vigoare a cadrului legislativ privind internship-ul, Ministerul Afacerilor Externe, prin Unitatea pentru Pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, să lanseze un program de internship destinat să sprijine procesul de pregătire și exercitare a mandatului României.
„Ne dorim ca proiectul Președinției României la Consiliului Uniunii Europene să aibă impact la nivelul întregii societăți, sub egida interesului comun. De aceea, este important să stimulăm participarea socială şi implicarea civică a tuturor cetățenilor interesați. Pentru noi, voluntarii și stagiarii sunt o resursă importantă, care pot ajuta la organizarea reuniunilor și, de ce nu, la îmbunătățirea imaginii României“, a precizat Victor Negrescu.
De asemenea, a fost aprobată o primă versiune a calendarului reuniunilor informale găzduite de România pe durata mandatului la Președinția Consiliului Uniunii Europene. Întâlnirile tehnice la nivel de șefi de agenții, director și expert, vor fi organizate la București și în alte localități, cu obiectivul organizării evenimentelor din calendarul oficial în toată țara. Alte subiecte abordate s-au referit la prezentarea unor propuneri de evaluare și modificare a cadrului legislativ în vigoare în domeniul protocolului și ceremonialului, respectiv implicarea Ministerului Turismului și a Ministerului Culturii și Identității Naționale în valorificarea oportunităților de promovare a României în contextul pregătirii și exercitării Președinției.