149150 – 20122017 – Aproximativ 20 de organizaţii civice iau act cu revoltă de modul și forma în care a început ieri adoptarea în Senat a legilor Justiției. “Modificarea legilor Justiției pentru hărțuirea magistraților și subordonarea politică a sistemului judiciar, dar și a legislației penale în favoarea inculpaților, a devenit prioritate absolută a actualei puteri politice. Nu nevoile oamenilor contează, ci interesele directe ale inculpaților și condamnaților de la vârful puterii politice. Este o demonstrație de forță și de cinism a PSD-ALDE, cu sprijinul UDMR, care calcă în picioare reguli elementare de lucru în parlamentul unei țări democratice”, atrag acestea atenţia printr-un comunicat de presă.
Acestea mai subliniază că legile în România, indiferent de voința discreționară a majorității parlamentare, trebuie să fie aliniate principiilor statului de drept, separației puterilor în stat și drepturilor fundamentale, și nu pot face abstracție de starea generală tensionată din societate. Pentru a fi adoptate, ele trebuie să respecte aceste principii democratice. În plus, trebuie explicate și acceptate ca elemente fundamentale ale dialogului dintre legiuitor și societate.”Din păcate, aceste practici au fost ignorate total, așa cum au fost ignorate recomandările Comisiei Europene, pozițiile tranșante ale partenerilor României din UE și NATO, precum și necesitatea consultării Comisiei de la Veneția, așa cum se cere în ultimul raport din cadrul MCV. Fără dezbatere publică și parlamentară nu mai putem vorbi despre democrație în România, ci despre dictatură și capturarea statului de către un grup restrâns cu interese infracționale”, mai spun organizaţiile civice semnatare.
În aceste condiții, organizaţiile anunţă că vor continua protestele. Totodată, acestea avertizează liderii majorității parlamentare și autorii morali ai acestor acțiuni imorale și iresponsabile că aceste decizii nu vor rămâne nedecontate. De asemenea, conform comunicatului, se mai cere intervenţia președintelui României, care are datoria să vegheze la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice și trebuie să își exercite funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate, să acționeze pentru salvarea democrației, statului de drept și independenței Justiției, inclusiv prin demararea unor consultări cu partidele politice, Consiliul Superior al Magistraturii și instituții ale sistemului judiciar, dar și cu societatea civilă. “Atragem atenția clasei politice asupra consecințelor pe termen lung asupra democrației în România, efectelor economice ale protecției politice acordate corupției la nivel înalt, și asupra pierderii încrederii cetățenilor în instituțiile democratice”, conchid organizaţiile semnatare.