148957 – 07122017 – Săptămâna trecută a avut loc cel de-al cincilea summit UE-Africa, desfășurat pe fondul intenselor provocări de securitate cu care Africa se confruntă pe parcursul ultimului deceniu, dar și al schimbărilor profunde pe care continentul, statele și societățile africane le manifestă în plan economic, politic, cultural și social. Cu această ocazie, peste 80 de şefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană şi Uniunea Africană au definit liniile şi direcţiile de cooperare în viitorul relaţiei dintre cele două continente. La finalul reuniunii, o declaraţie comună a subliniat priorităţile parteneriatului UE-Africa în patru domenii strategice, precum pace şi securitate, oportunităţi economice pentru tineri, migraţie şi mobilitate sau cooperare pentru o bună guvernanţă.
Totodată, această declaraţie a confirmat faptul că Uniunea Europeană este cel mai important investitor, partener comercial, furnizor de ajutor umanitar şi pentru dezvoltare şi contributor la pacea şi securitatea continentului african, a susținut deputatul Ana Birchall.
Paralamentarul a subliniat că problemele continentului african preocupă în cel mai întalt grad Uniunea Europeană. “Cu atât mai mult cu cât continentul african se află în vecinătatea Uniunii Europene și în contextul în care statele din Nordul Africii, alături de cele din Orientul Mijlociu, sunt incluse în dimensiunea sudică a Politicii Europene de Vecinătate prin programul Uniunea pentru Mediterana, problemele cu care se confruntă Africa sunt parte, astăzi, în mod direct sau indirect, din problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană și Europa, în general. Fie că vorbim de conflicte sau situații de criză motivate etnic și social, de sărăcie și subdezvoltare din punct de vedere economic, fie că avem în vedere provocările de securitate, este nevoie, astăzi mai mult decât oricând, de o întărire și dezvoltare a relațiilor de colaborare între Uniunea Europeană și toate aceste state”, a explicat Ana Birchall.
Referitor la fenomenul migraționist și crizele existente în regiunea Africii, Ana Birchall a subliniat necesitatea unor soluții eficiente pe termen mediu și lung. ”Ne aflăm, astfel, într-un moment în care întreaga regiune a devenit un imens ‹butoi cu pulbere›, ale cărei crize influențează major continentul european și care are nevoie de întregul suport al Uniunii Europene, ca și al Organizației Națiunilor Unite, pentru a putea reveni pe drumul spre normalitate. Avem nevoie de investiții umanitare și de misiuni de reconstrucție statală care să funcționeze pe baze noi, consolidate și cu largul concurs al întregii comunități internaționale. După cum am afirmat în repetate rânduri, pentru a putea depăși criza migrației, reemergența fenomenului terorist și accentuarea radicalizării și pentru a combate răspândirea lor, este necesară în primul rând identificarea cauzelor care au stat la baza izbucnirii acestora și asigurarea unei rezolvări durabile a acestora în regiunea de origine, respectiv Nordul Africii și Orientul Mijlociu. Complementar cu acestea, este, totodată, nevoie de continuarea și consolidarea constantă a cooperării cu statele terțe, inclusiv cu cele de tranzit pentru fluxurile migratorii”, a arătat deputatul.
”Trebuie să conștientizăm faptul că statele africane, ca și cele din Orientul Mijlociu, au nevoie de sprijinul nostru, însă, în același timp, să ne asigurăm că putem consolida proiectul european și întări securitatea cetățenilor noștri. Pentru aceasta, avem nevoie atât de o consolidare a cooperării noastre cu întreg continentul african, cu Orientul Mijlociu și cu statele terțe implicate în problemele care afectează atât de mult aceste regiuni, cât și de o consolidare continuă a Uniunii Europene, a vieții sociale, politice și economice din interiorul acestei familii și, înainte de toate, de securitatea și bunăstarea cetățenilor noștri. Investind unii în alții, în cooperare și în strângerea legăturilor dintre Europa și Africa, putem crea o punte către un viitor mai bun și mai sigur”, a încheiat Birchall.