148931 – 06122017 – Deputatul Ana Birchall a participat, în perioada 4-5 decembrie, la reuniunea “Discuții strategice la Tbilisi”, organizată în fiecare an de Administrația Prezidențială din Georgia şi de biroul Consiliului Naţional de Securitate.Forumul desfășurat la Tbilisi a reunit experţi în domeniul securității, precum și reprezentanții factorilor de decizie politică, având scopul creării unui cadru care să permită schimbul de idei şi dezvoltarea unor abordări orientate spre viitor, precum și a unor recomandări de politici publice în vederea contracarării provocărilor la adresa securității naționale, regionale și europene.
Deputatul a susţinut o intervenţie în cadrul seminarului intitulat “Rolul consolidat al NATO pe flancul estic – o cartografiere a parcursului Georgiei către aderarea la NATO?”, în care a subliniat faptul că Marea Neagră este o regiune de importanță geostrategică pentru securitatea euro-atlantică, caracterizează printr-un context complex de securitate, care este influențat nu numai de creșterea prezenţei militare a Federației Ruse ca urmare a anexării ilegale a Crimeei, ci și de continuarea unor conflicte prelungite, emergenţa unor elemente care ţin de războiul hibrid, războiul informaţional sau de criminalitatea cibernetică: “Aceste conflicte nu numai că generează anumite ‘zone gri’ care pot submina securitatea şi dezvoltarea economică în regiunea respectivă, dar creează condiții favorabile pentru provocări transnaționale de securitate cum ar fi criminalitatea organizată, contrabanda, traficul și migrația ilegală”.
În cadrul reuniunii, Birchall a susținut că provocările de securitate necesită un răspuns adecvat din partea organizațiilor și regionale: “Ultimul Summit NATO de la Bruxelles a transmis un mesaj puternic de unitate, solidaritate și angajament al aliaților de a combate amenințările și provocările din orice direcție. Alianţa Nord-Atlantică se angajează să dezvolte relațiile cu țările partenere din regiunea Mării Negre, consolidând în același timp apărarea colectivă NATO a flancului estic. România salută decizia NATO de a avea o prezență constantă multinațională în zona Mării Negre. Este extrem de important ca dimensiunea apărării și măsurile de descurajare să fie însoțite şi de activităţi care urmăresc proiectarea stabilităţii în regiune, de sprijinul activ acordat partenerilor noștri și de un angajament credibil față de țările candidate”.
În partea a doua a intervenției sale, deputatul a vorbit despre amenințările de securitate emergente și asimetrice, în special cele din mediul cibernetic și elementele de război hibrid, subliniind faptul că la Summit-ul NATO de la Varșovia de anul trecut a fost reafirmat mandatul Alianței, iar spațiul cibernetic a fost definit ca un domeniu de apărare în care NATO ar trebui să acționeze la fel de eficient ca și în cazul operațiunilor aeriene, terestre și maritime. “Este imperativ să dezvoltăm și să consolidăm facilitățile și componentele noastre în domeniul securității cibernetice, dar în același timp este important să creăm o cultură de securitate cibernetică și o cultură de prevenire a războiului informațional pentru întreaga societate. Este foarte important pentru cetățeni să diferențieze adevărul obiectiv de un fals și să știe cum să adopte un comportament preventiv în mediul online”, a mai arătat Ana Birchall.
Oficialul român a relevat importanţa rezultatului sesiunii Adunării Parlamentare a NATO care a avut loc la București în perioada 6-9 octombrie a.c. “Alegerea Bucureştiului pentru această reuniune reprezintă în primul rând o dovadă a importanţei flancului de est pentru NATO, precum şi a atenţiei acordate regiunii noastre în ecuaţia tot mai complicată de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre”, a subliniat parlamentarul român, prin intermediul unui comunicat de presă.
“România va fi întotdeauna gata să sprijine Georgia în parcursul ei european şi euroatlantic, fiind unul dintre cei mai activi și stabili susținători ai drumului Georgiei spre NATO, încă din 2008, precum și către UE. Mai mult, am fost mereu deschişi în sprijinul nostru pentru Georgia, dar și în promovarea deschiderii la nivelul NATO și al Uniunii Europene”, a susținut Ana Birchall în încheierea intervenției sale.
În marja reuniunii, oficialul român a avut o întrevedere cu ministrul de stat pentru integrare europeană și euroatlantică a Georgiei, Victor Dolidze şi o întâlnire de lucru cu Tamar Khulordava, preşedintele Comisiei pentru integrare europeană a Parlamentului Georgiei.
În cadrul întâlnirii cu Tamar Khulordava, au fost abordate subiecte referitoare la relaţiile bilaterale dintre România şi Georgia în plan parlamentar, parcursul european şi euro-atlantic al Georgiei, concluziile ultimului summit al Parteneriatului Estic, liberalizarea vizelor pentru cetăţenii georgieni de către Uniunea Europeană, precum şi stabilirea unui plan de colaborare şi de acţiuni comune între Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei Consiliului UE şi Comisia pentru integrare europeană a Parlamentului Georgiei cu obiective clare, inclusiv din perspectiva preluării de către România a primei Preşedinţii a Consiliului UE.