148378 – 01112017 – Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a efectuat marți, 31 octombrie, o vizită de lucru în Lituania și Letonia. Cu această ocazie, oficialul român a fost primit viceministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Albinas Zananavičius, și de subsecretarul de Stat Andris Pelšs, director politic în Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei.
Temele abordate în cadrul întrevederilor au vizat subiecte de actualitate de pe agenda europeană, cu accent pe pregătirea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Starea Uniunii, Brexit, dimensiunea socială a Uniunii Europene, Cadrul financiar multianual post-2020, dar și Parteneriatul Estic. Întrevederile au constituit un bun prilej pentru reiterarea angajamentului părților implicate în favoarea unui viitor comun al proiectului european, precum și a disponibilității acestora de a contribui activ la eforturile de consolidare a proiectului european, bazat pe obiective consensuale și principii împărtășite de toate statele membre și instituțiile Uniunii Europene.
În perspectiva deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România în primul semestru din 2019, oficialul român a realizat o informare succintă cu privire la stadiul procesului intern de pregătire, exprimând întreaga disponibilitate de a beneficia de pe urma expertizei deținute de cele două state în exercitarea mandatului.
”România este determinată să sprijine activ un proiect european consolidat, în baza respectului pentru principiile și valorile sale fundamentale, care să întărească încrederea în interiorul Uniunii, atât la nivelul statelor membre, cât și al cetățenilor. Dorim să folosim în mod eficient potenţialul cooperării noastre cu Lituania și Letonia în pregătirea şi exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene”, a declarat Victor Negrescu.
De asemenea, interlocutorii au subliniat interesul comun pentru menținerea unui angajament strategic al Uniunii Europene pentru asigurarea stabilității, securității și dezvoltării economice a vecinătății estice. În context, a fost salutată cooperarea și similitudinea de vederi cu cele două state în ceea ce priveşte Parteneriatul Estic, precum și în procesul de pregătire a Summit-ului Parteneriatului Estic din noiembrie de la Bruxelles.
Vizita face parte din demersurile ministrului delegat pentru Afaceri Europene de a contribui la consolidarea cooperării în domeniul afacerilor europene, în vederea unei promovări eficiente a intereselor comune la nivelul Uniunii Europene.