148677 – 20112017 – Toma Petcu, ministrul energiei, a criticat luni „declaraţiile alarmiste” legate de importurile de gaze. „În spaţiul public au apărut o serie de declaraţii alarmiste cum că, la iarnă, România va trebui să importe gaze. Mă mir că în 2017 există oameni cu expertiză care se declară îngroziţi de acest lucru. Totuşi, România importa de zeci de ani gaze naturale, în mod special iarnă, în vârfuri de consum”, a declarat Toma Petcu, luni, în cadrul unei conferinţe Focus Energetic. Acesta a precizat că sunt suficiente gaze pentru această iarnă. În plus, prognoza meteo pentru lunile de iarnă este mult îmbunătăţită, estimând temperaturi în limitele normale ale perioadei.
„Se tot pune problema dacă ne ajung aceste gaze. Răspunsul este simplu: Da, ne ajung!”, a precizat Toma Petcu. Acesta a mai afirmat că stocurile de combustibili pentru iarnă sunt mai mari decât necesarul estimat, unele fiind chiar duble. De exemplu, deşi consumul de gaz din România a scăzut, pentru că au dispărut unii mari consumatori, anul acesta s-au înmagazinat cu 1.6% mai mult.
Potrivit ministrului, România este ţara cu cea mai scăzută dependență de importuri din Regiune şi îşi poate asigura singura aproape întreg consumul.
„Tehnic vorbind, astăzi, România nu poate extrage din zăcăminte mai mult de 30 de milioane de metri cubi zilnic, iar din depozite alte 26 de milioane de metri cubi. Într-o zi normală de iarnă, în România se consuma aproximativ 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Deci, cele 56 de milioane metri cubi pe zi, din producţia curentă şi din înmagazinare, sunt mai mult decât suficiente. Desigur, sunt şi perioade foarte friguroase, cu temperaturi de minus 20 grade, mai multe zile consecutive. În astfel de situaţii consumurile cresc şi pot ajunge la aproximativ 75 de milioane metri cubi. Aici discutăm de importuri”, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, furnizorii interni au anunţat că, pentru iarnă aceasta, au încheiat deja contracte cu exportatorii. De asemenea, i privinţa energiei electrice, stocurile de resurse (apă, cărbune, uraniu, gaze, păcură) sunt mai mari decât iarna trecută.
Spre exemplu, rezervele de apă din lacuri sunt cu peste 10% mai mari faţă de nivelul pe care l-am stabilit prin Programul de iarnă.
În ceea ce priveşte cărbunele, stocurile sunt duble în centrale, faţă de anul trecut, astfel ca la CE Oltenia sunt stocuri de aproape 1,9 milioane de tone, din care 1,23 milioane de tone în depozitele termocentralelor, 312.200 tone în depozitele Direcţiei Miniere şi încă 39.600 tone pe traseu, în navete nedescărcate.
„Vrem să evităm problemele de anul trecut când transportul cărbunelui din carieră în centrale a durat şi 13 ore pe o distanţă de doar 60 de kilometri”, a mai spus Toma Petcu.
Acesta a mai spus că în plus faţă de toate acestea, există convenţii cu statele vecine pentru ajutor în situaţii de urgenţă. O astfel de Convenţie a fost deja încheiată cu Bulgaria, în prezent fiind în negociere şi contracte similare cu Ungaria şi Serbia. „Este, dacă vreţi, o măsură în plus de precauţie, cu toate că, de la începutul anului, România a fost exportator net de energie”, a adăugat ministrul.
În ultima perioadă, au fost aruncate în spaţiul public o serie de declaraţii alarmiste legate de o presupusă vulnerabilitate a României pe piaţa gazelor, în următoarele luni. Mai grav este că aceste afirmaţii menite să stârnească panică, exact în prag de iarnă, au fost lansate chiar de şefi de companii mari şi respectabile, Engie şi Transgaz, în cadrul audierilor din cadrul comisiei parlamentare de anchetă a ANRE. Aceste teorii alarmiste au fost întărite de Iulian Iancu, şeful comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor. Sursa: HotNews.