148734 – 22112017 – Deputatul Ana Birchall, președintele Comisiei speciale pentru coordonarea activităților parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene, din primul semestru al anului 2019, a participat, în data de 21 noiembrie a.c., la reuniunea interparlamentară cu tema “Convenţia de la Istanbul: combaterea violenţei împotriva femeilor la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene”.
Evenimentul a avut loc la Bruxelles, cu ocazia Zilei Internaţionale a Eliminării Violenţei Împotriva Femeilor, fiind organizat de Comisia pentru drepturile femeilor și egalitate de gen (FEMM) din Parlamentul European, în colaborare cu parlamentele naţionale şi Grupul de Experţi privind acțiunea împotriva violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (GREVIO). Dezbaterile, la care au participat reprezentanţi ai forurilor legislative din statele membre ale Uniunii Europene, s-au concentrat pe obiectivul comun de prevenire, combatere și eliminare a violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. ”Violența împotriva femeilor și violența domestică reprezintă probleme de prim-plan la nivel european pe care avem datoria să le gestionăm cu maximă responsabilitate. Violența îndreptată împotriva femeilor – fie că este de natură socială, fizică, psihică, emoțională sau economică – rămâne în continuare una dintre cele mai serioase încălcări ale drepturilor omului”, a declarat Ana Birchall în cadrul intervenției susținute cu ocazia reuniunii.
Deputatul a subliniat că, în calitate de parlamentar de referință al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor, ratificarea și semnarea Convenției de la Istanbul de către România a fost un angajament prioritar. ”Semnarea de către țara noastră a Convenției de la Istanbul a fost unul dintre obiectivele mele esențiale. România s-a alăturat astfel statelor semnatare la 27 iunie 2014, încununând eforturile instituționale și personale de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor. Prin semnarea Convenției de la Istanbul, România a intrat în rândul statelor membre ale Consiliului Europei care condamnă cu fermitate violența împotriva femeilor și discriminarea de gen. Eforturile noastre nu s-au oprit aici. Pe 29 februarie 2016, România a ratificat în Parlament Convenția de la Istanbul, asigurându-se astfel cadrul juridic necesar pentru o mai bună protejare și îngrijire a victimelor violenței din România. Cred că trebuie accentuate componentele de prevenție și de educație, dar și completarea riguroasă a legislației, astfel încât violența împotriva femeilor și violența domestică să fie drastic reduse. Introducerea ordinelor de restricție, simplificarea legislației privind protecția victimelor, precum şi alocarea de fonduri de către administrația locală pentru adăposturile dedicate tuturor victimelor violenței în familie, fizică sau psihologică sunt doar câteva dintre măsurile care au putut fi adoptate grație ratificării Convenției”, a explicat Ana Birchall.
”Ratificarea Convenţiei de la Istanbul reprezintă un proiect de suflet la care ţin enorm şi pentru a cărui realizare m-am bătut timp de aproape doi ani de zile în calitate de parlamentar de referință al Legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor. Proiectul semnării și ratificării Convenției de la Istanbul a fost definitivat la 1 septembrie 2016, dată la care Convenția a intrat în vigoare în România, o nouă etapă în lupta împotriva flagelului violenței de orice fel, domestică, psihologică, fizică, economică, fiind o încununare a eforturilor tuturor factorilor de decizie din societate, dar și al organizațiilor non-guvernamentale de profil care au sprijinit puternic implementarea Convenției de la Istanbul în România”, a mai declarat deputatul Ana Birchall.