148187 – 18102017 – O conferință cu tema ”Lecții de învățat din România: schimb de bune practici între autoritățile anticorupție din România și Ucraina” organizată de Parlamentul European, la Bruxelles, a avut-o printre invitați pe Laura Codruța Kövesi – procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (D.N.A). Prezentarea făcută de procurorul șef al DNA conține referiri la caracteristicile instituției, rezultatele obținute în ultimii 10 ani de procurori în combaterea marii corupții, premisele care au făcut posibilă activitatea instituției și sprijinul constant al Comisiei Europene, dar și referiri și la obstacole și vulnerabilități care pun în pericol buna funcționare a societății și care pot fi înlăturate prin acțiuni de prevenție.
”Acțiunile noastre pot avea efect durabil doar dacă sunt dublate de acțiunile preventive desfășurate de celelalte instituții și autorități ale statului, de mediul educațional și cel de afaceri”, a spus procurorul șef la DNA în fața participanților prezenți la conferința de la Parlamentul European.
Principalele idei ale prezentării: eficiența activității DNA din ultimii 10 ani este demonstrată prin numărul dosarelor finalizate cu succes a crescut de la an la an, precum și importanța funcției persoanelor investigate, numărul persoanelor trimise în judecată de DNA s-a triplet, numărul persoanelor condamnate de instanțele de judecată în dosarele DNA a crescut de peste 5 ori (în 2006 au fost 155 persoane condamnate, iar în 2017 au fost 870 persoane condamnate), din 2006 până în prezent DNA a dispus trimiterea în judecată a 99 de demnitari, rata condamnărilor s-a menținut în mod constant la peste 90%, iar din 2013 pană în prezent, DNA a indisponibilizat peste 2 miliarde de euro astfel încât produsele infracțiunilor să poată fi recuperate.
Caracterul eficient, obiectiv și nepărtinitor al anchetelor efectuate de procurorii DNA a fost remarcat în Rapoartele anuale ale experților europeni în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.
DNA este prezentată drept unul dintre cele 5 exemple de bune practici la nivelul Uniunii Europene (Raportul anticorupție al Uniunii Europene publicat în 2014).
Încrederea de care DNA se bucură este un argument puternic care responsabilizează și, în același timp, arată că societatea românească este una matură, capabilă de gândire critică și astfel, greu de influențat. DNA va continua cu aceeași fermitate și consecvență aplicarea cu rigoare a legii și asigurarea unui act de justiție corect și echilibrat.
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a participat marți în Parlamentul European la un eveniment dedicat luptei anticorupţie din România şi Ucraina.