148240 – 19102017 – Legea recursului compensatoriu provoacă nemulţumiri în rândul angajaţilor din închisori. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Sorin Dumitraşcu, a declarat la RFI că lipseşte un regulament de aplicare a acestui document. Un deţinut beneficiază de o reducere a pedepsei cu şase zile pentru 30 de zile de detenţie în condiţii necorespunzătoare.
Sorin Dumitraşcu a spus că „efectul direct şi imediat este acela al reducerii populaţiei penitenciare. Practic, vor fi mai puţini deţinuţi în penitenciare în perioada următoare, cel puţin până la momentul la care aceştia vor începe să se întoarcă. Vor mai fi efecte neplăcute pe termen lung şi anume încurajarea criminalităţii, pentru că asta face fiecare act de clemenţă pe care Guvernul nostru îl acordă. Cam într-un an, 80% dintre deţinuţii care acum pleacă o să fie înapoi”.
Liderul sindical atrage atenţia că „lipseşte un regulament de aplicare a acestei legi (…). Mai exact, nu este clar modul în care este interpretată sintagma „se consideră executate”. Poate părea banal, dar în funcţie de modul în care este interpretată această sintagmă din lege, uşor neclară şi lăsată în acest fel de legiuitor, putem avea situaţii în care deţinuţii pleacă mai repede şi şi-au executat deja pedeapsa sau urmează doar să intre într-o comisie de eliberare condiţionată şi atunci decide judecătorul dacă aceştia pleacă sau nu. Mai sunt de asemenea de stabilit chestiuni precum instrumentul care-l pune efectiv în libertate pe un deţinut, adică o decizie administrativă sau o hotărâre judecătorească. Cred că este vorba despre principiul simetriei în Drept şi anume dacă deţinutul intră în penitenciar pe baza unei sentinţe judecătoreşti şi în urma unui proces, atunci acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi la punerea în libertate”.
Sorin Dumitraşcu mai precizează că „legea nu a intrat în vigoare ieri, legea a intrat în vigoare acum trei luni. De ieri a început să se aplice. Ministerul Justiţiei a avut trei luni ca s-o pună în aplicare şi să îndeplinească toate aceste formalităţi. Formularele pe baza cărora s-a calculat cine şi de ce zile beneficiază ca executate au apărut la ora zece seara înainte de ziua în care urma să se facă aceste puneri în libertate. Deci un efort administrativ imens, doar pentru că ministrul Justiţiei nu şi-a făcut timp sau nu a considerat important să rezolve aceste probleme din timp”.