147456 – 05092017 – Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, luni, 4 septembrie, la Gala #RoUNYD, care a marcat zece ani de la demararea proiectului „Delegat de tineret al României la ONU“. În mesajul său, ministrul delegat le-a transmis foștilor și actualilor delegați că activitatea lor în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite reprezintă un model şi, în acelaşi timp, a subliniat că actualul Guvern acordă o atenție deosebită tinerilor.
„România trebuie să valorifice resursa de inteligenţă și entuziasmul generațiilor tinere. Am fost, la rândul meu, cel mai tânăr dintre europarlamentarii români, iar astăzi sunt cel mai tânăr ministru din Guvernul condus de premierul Mihai Tudose, motiv pentru care voi depune toate eforturile pentru ca vocea generaţiei noastre să fie auzită. Pe perioada Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019, vom crea mijloace prin care sute de voluntari și stagiari vor putea ajuta la organizarea evenimentelor și la îmbunătățirea imaginii României“, a declarat Victor Negrescu.
În alocuțiunea sa, ministrul delegat a menționat că tinerii trebuie implicați mai mult și în procesul de consolidare a proiectului european. „Este foarte important să-i ajutăm și să-i încurajăm pe tineri să participe activ și creativ la dezbaterile privind viitorul Europei. De aceea, susțin crearea, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului, a unui program similar cu cel existent, Delegat de tineret la Uniunea Europeană, în scopul promovării în rândul tinerilor a democrației și a valorilor care îi unesc pe cetățenii Uniunii Europene“, a punctat Victor Negrescu.
Programul Delegat de Tineret la Organizația Națiunilor Unite reprezintă un instrument aplicat la nivel internațional pentru a încuraja participarea tinerilor la procesul decizional din cadrul instituției. România s-a alăturat inițiativei în urmă cu un deceniu, iar în prezent este unul dintre cele peste 35 de state membre din totalul de 193, care susțin această inițiativă.
Desfășurat sub egida Ministerului Afacerilor Externe și a Ministerului Tineretului și Sportului, programul își propune să antreneze tinerii cu potențial cu vârste între 18-25 ani în activitatea celui mai mare for decizional global și de a-i mobiliza în activitățile de tineret din țară. De-a lungul celor zece ani de existență, programul a stabilit parteneriate și colaborări cu peste 50 de organizații non-guvernamentale și 20 de instituții publice active în zona tineretului, atât pe plan local, cât și la nivel internațional.