147822 – 26092017 – Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat luni, 25 septembrie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale. Agenda reuniunii a vizat prezentarea priorităților Președinției estone a Consiliului Uniunii Europene, pregătirea Consiliului European din 19-20 octombrie, precum și programarea legislativă a Comisiei Europene până la finalul anului 2018. În intervenția sa, ministrul delegat a făcut referire la reforma spaţiului Schengen, precum şi la politica de extindere a zonei euro.
”România îndeplinește de mulți ani toate criteriile tehnice de aderare şi poate contribui mai bine la reforma spațiului Schengen din interior. Cunoaștem exigențele și ne asumăm responsabilitățile şi în privinţa aderării la zona euro, dar simțim nevoia unor clarificări referitoare la instituirea unui instrument de sprijin dedicat acestui obiectiv, enunțat de către președintele Comisiei Europene în discursul său despre starea Uniunii”, a punctat Victor Negrescu.
De asemenea, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale Art. 50, miniștrii pentru afaceri europene din statele membre au avut un schimb de opinii pe marginea evoluțiilor în plan european, precum și a priorităților urmărite în cadrul acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
”Susținem abordarea Comisiei Europene cu privire la predictibilitatea și secvențialitatea negocierilor și ne dorim încheierea unui acord care să confere o protecție adecvată cetățenilor europeni şi care să asigure respectarea angajamentelor financiare asumate de Marea Britanie ca membru al Uniunii Europene. Cetățenii români sunt pe primul loc în ceea ce privește interesele țării noastre în procesul Brexit, dar vom acționa respectând principiul coeziunii și solidarității, ceea ce înseamnă că toți cetățenii europeni aflați în Marea Britanie trebuie să beneficieze de aceleași drepturi”, a subliniat Victor Negrescu.
Cu ocazia deplasării la Bruxelles, ministrul delegat a iniţiat prima întâlnire la nivel de miniștri a Trio-ului de Președinții pe care România urmează să-l deschidă la 1 ianuarie 2019, care mai include Finlanda şi Croaţia, în prezența reprezentanţilor Secretariatelor Generale ale Consiliului și Comisiei Europene. În cadrul reuniunii s-a convenit accelerarea ritmului cooperării, având în vedere evoluțiile politice majore la nivelul Uniunii Europene pe durata mandatului trio-ului.
”Prin eforturile tuturor partenerilor instituționali implicați, România este astăzi pe deplin angajată în pregătirea Președinției Consiliului Uniunii Europene. Prioritatea României este să dea dovadă de profesionalism în exercitarea acestui mandat, dar și să profite de acest moment pentru a-și îmbunătăți imaginea și consolida poziția în plan european. România este în măsură să organizeze summitul european propus de președintele Juncker în martie 2019, la Sibiu, dacă se va decide acest lucru la nivel de Consiliu”, a declarat Victor Negrescu.