147450 – 05092017 – Bugetarilor le sunt promise creșteri salariale în 2018, însă simulările arată că vor avea parte de scăderi considerabile ale veniturilor, între 7 și 17 procente, atenționează Marilen Gabriel Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților. ”În cel mai fericit caz, măririle vor fi anulate de schimbările în taxarea muncii anunțate recent. Recomand românilor să nu-și planifice cheltuieli în baza promisiunile de creștere a salariilor, să fie deosebit de atenți la intențiile guvernanților, întrucât este foarte posibil să nu beneficieze de niciun leu în plus. Pentru a ilustra aceste afirmații, am efectuat trei simulări, pentru profesori din universitar și preuniversitar și pentru angajați ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Am luat în calcul măririle salariale prevăzute de Legea salarizării adoptată în acest an și modificările anunțate în structura contribuțiilor, comparând sumele rezultate cu ceea ce românii câștigă în prezent. Pe scurt, salariile profesorilor din preuniversitar scad în martie 2018 cu 132 de lei, de la un net de 2.014 lei, la 1.882 lei. Am efectuat simularea pentru profesori cu vechimea mai mare de zece ani. Elementele luate în calcul sunt mărirea cu 20% prevăzută în Legea cadru și trecerea contribuțiilor în sarcina angajatului (35%), cu impozit pe venit 16%. Dacă totuși coaliția guvernamentală va scădea impozitul pe venit la 10%, creșterea de 20 de procente a salariului se anulează complet. Situația este similară și în cazul lectorilor universitari, al căror salariu, chiar și la ora actuală mult prea mic pentru a face profesia universitară în România ofertantă, se va diminua de anul viitor. Am simulat situația unui lector universitar cu 10 – 15 ani de catedră, cu doctorat: din martie 2018, salariul unei astfel de persoane se va diminua cu 162 de lei, de la un net de 2.488 lei, la 2.326 de lei, având în vedere aceeași situație descrisă mai sus. La fel, dacă impozitul pe venit scade la 10%, veniturile nu scad, însă ”creșterea de 20%” este complet anulată.
Veștile sunt și mai proaste pentru angajații din ANAF. Un angajat al Agenției, care acum câștigă 4.344 lei, va pierde în 2018 nu mai puțin de 735 de lei. În cazul lor, pierderile salariale se păstrează și în situația în care impozitul pe venit va fi redus la 10%, tăierea fiind de 485 lei.
Cosmetizarea realității de către PSD și ALDE creează o stare de incertitudine în economie. Oamenii își planifică viața în funcție de salariu (rate, credite, educația copiilor etc.). În loc să ofere stabilitate, statul a devenit, în mâinile acestor profitori iresponsabili, un factor de instabilitate. Reiterez recomandarea ca românii să nu-și planifice banii din măririle anunțate, întrucât riscul ca aceștia să nu există este unul ridicat”, spune parlamentarul liberal