147542 – 08092017 – ”Firmele mari s-au descurcat și se vor descurca totdeauna cu orice reglementare, chiar și strâmbă, pentru că au putere, au acces la credite. Pot să-și permită o blocare a mecanismului de rambursare, etc.Firmele mici pot să intre foarte rapid în situații fără ieșire, falimente, evident pierderi de locuri de muncă”.
Efectul split TVA? Firmele mici pot să intre foarte rapid în situații fără ieșire, inclusiv în faliment, spune la RFI Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România. Acest lucru înseamnă inclusiv pierderi de locuri de muncă, a completat acesta.
Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat că mii de firme au anunțat instituția că vor aplica opțional TVA defalcat de la 1 octombrie, beneficiind astfel de o reducere de 5% din impozitul pe profit. Cristian Pârvan e de părere că firmele mari au recurs la o astfel de inițiativă, dar rămâne de văzut dacă într-adevăr e vorba de mii de firme.
”Afectează mediul de afaceri și nu-l sprijină (split TVA n.r.). Guvernul a ținut parțial cont de observațiile formulate și noua ordonanță oferă această amânare și opțiune de a intra în acest mecanism la 1 octombrie cu o bonificație la impozitul pe profit de 5%, care, după declarațiile ministrului de Finanțe, vom vedea, că mii de firme și-au exprimat dorința să intre opțional în acest mecanism, dar ceea ce trebuie remarcat – firme mari. Ori problema esențială după cum o identifică întreg mediul de afaceri va fi la întreprinderile mici și mijlocii. Firmele mari s-au descurcat și se vor descurca totdeauna cu orice reglementare, chiar și strâmbă, pentru că au putere, au acces la credite. Pot să-și permită o blocare a mecanismului de rambursare, etc.Firmele mici pot să intre foarte rapid în situații fără ieșire, falimente, evident pierderi de locuri de muncă”, a spus Cristian Pârvan.
Potrivit acestuia, nu se spune nimic despre faptul că măsura split TVA ”nu respectă legea și că măsura nu a respectat legea și testul IMM nu s-a făcut.”