Acasă Social Educatie Șapte premii pentru elevii ilfoveni la Olimpiada Meşteşuguri Artistice Tradiţionale de la...

Șapte premii pentru elevii ilfoveni la Olimpiada Meşteşuguri Artistice Tradiţionale de la Sibiu

DISTRIBUIȚI

 La eveniment au participat și tineri din Republica Moldova, Bulgaria și Mexic  – 147319 – 28082017 – 

La finele lunii iulie, Muzeul Astra din Sibiu a găzduit cea de a XXII-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei ”Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Ediţia din acest an a reunit 263 de participanţi, din 33 de judeţe ale ţării, dar şi din străinătate, respectiv Mexic, Bulgaria şi Republica Moldova.

Elevii înscrişi în concurs au participat la diferite secțiuni – ţesut la război vertical şi orizontal, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, confecționat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, confecţionat opinci, dantelă cu ciocănele, împletit, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură lemn, sculptat icoane de vatră, xilogravură, pirogravură, metaloplastie, prelucarea cornului, prelucrarea metalului, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, pictură naivă, ceramică figurativă,modelat ceramic, olărit, confecționat măști.

Din județul Ilfov au participat tineri – posesorii principalelor premii din cadrul Olimpiadei Naționale ”Meșteșuguri artistice tradiționale” – faza județeană, desfășurată la 20 mai 2017 la Școala Gimnazială ”Prof. Ion Vișoiu” din Chitila. Profesorul însoțitor al elevilor ilfoveni a fost pe întreg parcursul temporar al manifestării Ștefania Duminică, directoarea Școlii nr. 1 din Chitila, cea care a împărțit și emoții, dar și bucurii, cu tinerii artiști în ale meșteșugurilor taine.

A fost o săptămână de muncă și întrebări, de implicare și emoție, dar s-a ajuns cu bine până la expoziția cu lucrările finalizate. La final echipa ilfoveană părea mai unită ca niciodată: fetele au muncit mult, serios și, mai ales, bine. La fel și băieții și sperau din tot sufletul ca juriul să le aprecieze lucrările ca atare, așa că așteptau festivitatea de premiere. Dacă priveam din nou peste standul expozițional al Ilfovului, parcă icoanele căpătau ceva mai multă culoare, picturile naive prindeau viață, iar masca de cuc devenea foarte vizibilă. La 30 iulie, a avut loc festivitatea de premiere a Olimpiadei. Micii meșteri ”mari” din Ilfov și-au primit aplauzele și laurii la festivitatea de premiere: trei premii I, trei premii II și un premiu III. ”Din partea mea, toți ar trebui să primească un PREMIU DE EXCELENȚĂ pentru hărnicie și seriozitate, minuțiozitate și atenție, curaj și determinare, acuitate și cromatica lucrărilor, expresivitate și calitatea execuției. De admirat modul în care acești copii au făcut față unui program riguros și încărcat pe parcursul a cinci zile”, le-a spus Ștefania Duminică.

Și pentru că fiecare dintre cei premiați merită clipa lui de glorie, voi încerca să vi-i prezint pe rând: Vlad Toma, câștigătorul unui premiu al II-lea la secțiunea ”Icoane pe sticlă” cu lucrarea ”Fecioara cu Pruncul (Împărăția)”. Vlad a împlinit de curând 10 ani, pictează icoane din clasa I, este deținătorul mai multor premii la diferite concursuri unde lucrările lui au fost apreciate. Este elev al Școlii Gimnaziale ”Prof. Ion Vișoiu” din Chitila și a fost la prima sa participare la olimpiadă, sub patronajul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov – îndrumător Mariana Badea.

Felicitări avem și pentru pictorițele noastre și rezultatele obținute de acestea la Sibiu, premii care le confirmă încă o dată nivelul și potențialul: Premiul I: Maria Voicu și Andrada Matei, Premiul al II-lea: Elena Voicu, Andreea Sava, Gabriela Stoian, Denisa Dănilă. Maria Voicu, câștigătoare a premiului I cu lucrarea ”Prăznicar cu Sf. Ilie”, la secțiunea ”Icoane pe sticlă”, este cea mai mică dintre cele trei surori care au împărtășit aceeași pasiune pentru pictura religioasă. Are 12 ani și este elevă a Școlii Gimnaziale ”Prof. Ion Vișoiu” din Chitila. Premiile obținute la diferite competiții au motivat-o și i-au hrănit dorința de autoperfecționare. Dovada este chiar participarea pentru a patra oară consecutiv la olimpiadă.

Andrada Matei a obținut premiul I la secțiunea ”Pictură naivă”, cu lucrarea pe sticlă ”Satul Runcu”. Andrada are 12 ani, este elevă tot la Chitila și pictează încă din clasa l. Ușurința cu care mânuiește pensula i-a adus și ei numeroase premii la toate concursurile naționale și internaționale la care a participat. Același îndrumător – Mariana Badea.

Gabriela Stoian a concurat la secțiunea ”Pictură naivă” cu o lucrare realizată pe pânză: ”Nuntă la sat”, care a obținut premiul I. Deși are doar 12 ani, Gabriela este veterană la Olimpiada de la Sibiu, cu cinci participări. Talentul ei a primit confirmări prin premiile obținute la concursuri naționale și internaționale. Învață la Liceul Teoretic ”Ioan Petruș” din Otopeni, se pregătește împreună cu prietenii și colegii de la cercul de pictură ”Credință și culoare” din Chitila, iar participarea la ONMAT a fost asigurată de același Centru Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov.

Alina Stanciu a obținut premiul al II-lea cu lucrarea ”Mască de cuc – Brănești, Ilfov”, la secțiunea ”Măști populare”. Alina are 14 ani și a absolvit clasa a VIII-a la Liceul Teoretic ”Ioan Petruș” din Otopeni. Pasiunea pentru confecționarea măștilor a preluat-o de la profesoara care a îndrumat-o, Angela Popescu. Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Ilfov a fost cel care a susținut și prima participare a Alinei la ONMAT.

Denisa Dănilă – apreciată de juriu cu premiul al III-lea, secțiunea ”Icoane pe sticlă”, a abordat cu îndrăzneală lucrarea ”Prăznicar cu Sf. Haralambie”. Denisa are 12 ani și s-a alăturat de doi ani cercului de pictură ”Credință și culoare” de la Școala Gimnazială ”Prof. Ion Vișoiu”, bucurându-se, la rândul ei, de premii la toate concursurile la care a participat. Aflată pentru a doua oară la ONMAT, la Sibiu, a beneficiat de susținerea Centrului Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.

Andreea Sava – câștigătoarea unui alt premiu al II-lea, tot la secțiunea ”Icoane pe sticlă”, cu lucrarea ”Maica Domnului cu Pruncul”, are 14 ani și a terminat anul acesta clasa a VIII-a la Școala Gimnazială din Chitila. Și ea pictează din ciclul primar, a câștigat premii la concursuri naționale, iar anul acesta, la a doua participare la ONMAT, și-a egalat performanța de anul trecut.

În prezent, Olimpiada Naţională ”Meşteşuguri artistice tradiţionale” este parte integrantă a programului de revitalizare şi recuperare pentru cultură şi economie a patrimoniului imaterial, cunoscut sub numele de ”Tezaure Umane Vii”, program derulat de Muzeul Astra. Concursul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară şi cunoscători ai secretelor meşteşugului tradiţional din satul de origine: olărit, împletit, ţesut, cusut, croşetat, brodat, brodat cu mărgele, confecţionat podoabe, cojocărit, curelărit, confecţionat măşti, prelucrare artistică a lemnului, sculptură lemn, confecţionat mobilier, mobilier pictat, prelucrare sau decorare a metalului, osului sau cornului, confecţionat instrumente muzicale, pictat icoane pe lemn, sticlă sau piatră, pictură naivă, icoane de vatră, metaloplastie, încondeiat ouă, potcovit ouă, împletit fibre vegetale. Concurs de talie naţională, Olimpiada urmăreşte conştientizarea populaţiei şcolare asupra valorilor perene ale civilizaţiei populare româneşti, îmbogăţirea talentului şi a aptitudinilor celor care, cu pasiune se apleacă asupra acestora, urmărind dezvoltarea abilităţilor practice de a produce valori de artă populară autentică. An de an, la final de vară, micii olimpici sibieni, precum şi cei din toate colţurile ţării, readuc la viaţă Muzeul în aer liber din Dumbrava minunată a Sibiului, transformând monumentele, din simple unităţi muzeale, în gospodării tradiţionale. Tabloul Olimpiadei este întregit de costumul popular specific satului şi zonei de rezidenţă purtate, obligatoriu, atât de copii cât şi de instructori. Muzeul ASTRA a reuşit prin Olimpiadă şi ulterior, prin programul de educaţie muzeală, să devină un puternic aliat al şcolii pentru cunoaşterea identităţii noastre etno–culturale şi pentru dezvoltarea sensibilităţii estetice şi a creativităţii copiilor.

Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Ilfov, coordonat de directorul Iliuță Mihalea, s-a implicat în promovarea adevăratelor valori prin susţinerea participării a patru elevi premianţi din cadrul Olimpiadei – faza județeană, în cadrul probei naționale de la Sibiu. Toți patru s-au întors cu premii: Vlad Toma (premiul II la secțiunea ”Icoane pe sticlă”), Gabriela Stoian (Premiul 1 la secțiunea ”Pictură naivă”), Alina Stanciu (pemiul al II-lea la secțiunea ”Măști populare”) şi Denisa Dănilă (premiul al III-lea, secțiunea ”Icoane pe sticlă”). Ne mândrim cu asemenea elevi creativi şi îndemânatici şi sperăm să îi susţinem şi pe viitor! George V. Grigore  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.