147347 – 29082017 – Aderarea la Agentia pentru Energie Nucleara reprezinta o realizare importanta pentru Romania, in eforturile de a implementa si mentine cele mai inalte standarde in politicile si programele de energie nucleara, a declarat ministrul Economiei, Mihai Fifor.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, Mihai Fifor s-a intalnit luni cu directorul general al Agentiei pentru Energie Nucleara (NEA), William Magwood, in contextul in care o delegatie NEA viziteaza Romania, ca urmare a aderarii tarii noastre la Agentie si la Banca de date a acesteia, sub egida Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).
„Aderarea Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica este un obiectiv strategic al Guvernului nostru. Timp de peste doua decenii, Romania a manifestat un interes real si permanent de a adera la structurile de lucru ale OCDE. Aderarea la Agentia pentru Energie Nucleara reprezinta o realizare importanta pentru Romania in eforturile noastre de a implementa si mentine cele mai inalte standarde in politicile si programele de energie nucleara, asigurand in acelasi timp securitatea, siguranta si abordarea schimbarilor climatice”, a declarat ministrul Economiei.
Presedintele Agentiei Nationale pentru Deseuri Radioactive, Horia Grama, a subliniat, la randul sau, ca Romania are o infrastructura nucleara bine dezvoltata.
„Exista o infrastructura nucleara bine dezvoltata in Romania: fabrica de combustibil nuclear, personal calificat si cu experienta tehnica, resurse de uraniu interne, performanta excelenta in operarea unitatilor CANDU. Ca o tehnologie dovedita si sigura, energia nucleara din Romania joaca un rol important in asigurarea producerii de energie electrica sigura fara emisii de CO2”, a spus Horia Grama.
Romania a stabilit relatii cu NEA din luna mai 2017. La recomandarea Comitetului Director pentru Energie Nucleara, Consiliul OECD a invitat Romania sa devina membru cu drepturi depline al NEA si a Bancii de date a Agentiei.
Agentia pentru Energie Nucleara este o agentie interguvernamentala, care actioneaza sub egida OECD, cu scopul de a asista si dezvolta cooperarea, in scopuri pasnice, intre tarile cu tehnologie nucleara avansata, in chestiuni de securitate, tehnologie, stiinta, mediu si legislatie.
Totodată, programul vizitei delegatiei NEA a inclus vizite la Institutul de Cercetari Nucleare Pitesti, Fabrica de Combustibil Nuclear Pitesti, Infrastructura Luminii Extreme (laserul) de la Institutul Magurele (ELI-NP), Institutul National pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei.