147102 – 09082017- Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) desfășoară, în perioada 9-17 august 2017, la Cluj-Napoca, a XII-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR). 600 de reprezentanți ai studenților din întreaga țară se vor reuni la cel mai mare și mai important eveniment anual studențesc din România pentru a discuta, timp de 10 zile, despre interesele, problemele și nevoile studenților din România, pentru a identifica soluții pentru dezvoltarea învățământului superior, pentru a dezbate cele mai stringente probleme cu care se confruntă societatea românească, dar și pentru a stabili strategia și obiectivele federației pentru următorul an universitar.
Festivitatea de deschidere a FOSR 2017 va avea loc joi, 10 august 2017, de la ora 10:30, în Auditorium Maximum a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (str. Mihail Kogălniceanu nr. 5), și îi va avea ca invitați pe prof. Liviu Marian Pop, Ministrul Educației Naționale, Gabriel Petrea, Ministrul Consultării Publice și al Dialogului Social, prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, președinta Comisiei pentru Învățământ, știință, Tineret și Sport a Senatului României, prof. univ. dr.
Bogdan Costin Murgescu, președintele Consiliului Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS), precum și reprezentanți ai, Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), Consiliul Tineretului din România (CTR), Consiliului Național al Elevilor din România (CNE), Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În cadrul acestui eveniment, Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR, alături de Marius Ștefan Deaconu și Larisa Mirela Dumitroaea, vicepreședinți educaționali ANOSR, vor prezenta perspectiva studenților asupra stării învățământului superior din România.
Potrivit Curierul National, pe parcursul FOSR 2017, participanții vor lua parte la sesiuni de formare în domeniul reprezentării studențești, sesiuni de formare tematice, ateliere de lucru pe domenii de studii, precum și diverse dezbateri, dezvoltându-și abilitățile necesare pentru a fi buni reprezentanți ai studenților și discutând despre problemele cu care se confruntă studenții și modalitățile prin care acestea ar putea fi soluționate.
De asemenea, vor avea loc o serie de dezbateri pe teme foarte importante pentru societatea românească, precum Orașe pentru TINERI, Mișcarea studențească și drepturile fundamentale ale omului, Rolul societății civile în promovarea și apărarea valorilor democratice și În apărarea democrației, statului de drept și a mediului: cum ne putem implica civic?, studenții discutând cu reprezentanți ai Federației Tinerilor din Cluj-Napoca, Asociației ACCEPT România, Asociației GoFree, Societății Academice din România (SAR), Platformei De-Clic.ro, Let’s Do It, Romania! sau Centrului pentru Studiul Democrației.
Forumul Organizațiilor Studențești din România se va încheia cu sesiunea formală a Adunării Generale ANOSR, în cadrul căreia va fi ales un nou Birou de Conducere al federației, pentru mandatul 2017-2018, și vor fi stabilite strategia și obiectivele federației pentru următorul an universitar.
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își asumă să rămână în continuare reprezentatul legitim al tuturor studenților din România, atât la nivel național, cât și la nivel internațional (prin apartenența la European Students’ Union, dar nu numai), și să militeze public pentru drepturile și interesele acestora, în fața tuturor factorilor decizionali, precum și să lupte pentru libertatea de exprimare, drepturile omului, libertățile civile, toleranță și antidiscriminare în societatea românească.
Ediția 2017 a Forumului Organizațiilor Studențești din România este organizată cu sprijinul Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (OSUBB), Ministerului Educației Naționale (MEN), Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și Casei de Cultură a Studenților Cluj-Napoca (CCS).
„Forumul Organizațiilor Studențești din România reprezintă cu certitudine, unul dintre cele mai importante evenimente din agenda celor care abordează tematici legate de învățământul superior, și nu numai. Prezența unui număr mare de actori relevanți din sistemul educațional, precum și numărul mare de dezbateri și studenți participanți determină ca acest forum să fie extrem de relevant. În ultimul an au apărut o serie de modificări care au îmbunătățit condiția studentului român. Este momentul să le analizăm și să trasăm eventuale noi direcții de acțiune, să consolidăm reușitele, respectiv să continuăm să milităm pentru îndeplinirea unor deziderate tradiționale”, a declarat Marius Ștefan Deaconu, vicepreședinte educațional ANOSR. – PROMPT MEDIA