146711 – 18072017 – O supraimpozitare a salariilor este nelalocul ei în România, declară la RFI deputatul ALDE Varujan Vosganian, fost ministru de Finanţe, referindu-se la eventuala taxă de solidaritate. El subliniază că pentru ALDE, “introducerea oricărei formule care să afecteze cota unică în sus este inacceptabilă”. Premierul Mihai Tudose spunea luni că se face o simulare privind introducerea unei taxe de solidaritate. El nu a precizat clar dacă taxa se va aplica sau nu.
În opinia deputatului ALDE Varujan Vosganian, o taxă de solidaritate ar fi greu de explicat ca filozofie: “Eu sunt de acord ca în funcţie de venituri, să se plătească o contribuţie la stat şi asta este filozofia impozitelor, cine are profit mai mare plăteşte impozit mai mare, cine are salariu mai mare plăteşte un impozit mai mare, fireşte, ca aceste contribuţii să fie îndreptate către stat, funcţie de veniturile fiecăruia. În legătură acum cu taxa de solidaritate, ea n-ar fi o contribuţie către stat, pentru că dacă ar fi către stat, n-ar fi de solidaritate, ar trebui să fie solidaritate cu cei care sunt la nevoie. Pentru aceştia, statul a creat o seamă de pârghii, cum ar fi de pildă ajutoarele sociale. Acum, în privinţa asta, eu am o opinie pe care colegii mei din ALDE o împărtăşesc: nu se poate pune în discuţie faptul că munca salarială te îmbogăţeşte. În România, din muncă salarială nu te îmbogăţeşti. Probabil, cu rarisime exemple, cum ar fi, eu ştiu, preşedinţi de bănci, munca salarială nu te îmbogăţeşte şi a da din munca ta cuiva care munceşte, dar are o poziţie profesională mai precară e puţin ciudat, pentru că nu poţi prin lege să obligi pe cineva să muncească şapte ore pentru el şi o oră pentru altcineva, indiferent cine ar fi acela. Deci ca filozofie e greu de explicat şi trebuie să vă mărturisesc că nicăieri în UE nu există o astfel de taxă, există taxe pe avere, aia e altceva. Există în Franţa, de exemplu, o taxă pe avere, dar pe averile foarte mari, de la multe milioane de euro în sus”.
Fostul ministru de Finanţe crede că simulările vor arăta că taxa de solidaritate nu este oportună: “Discuţia care a fost la noi? În primul rând, am închis-o cu impozitul pe cifra de afaceri. În legătură cu această taxă de solidaritate, ca să nu creem un conflict inutil, am acceptat ideea acestor simulări, însă în opinia noastră, aceste simulări probabil că vor duce la acelaşi deznodământ. De ce? Nu poţi de exemplu să mergi pe ideea că salariile bugetarilor sunt atât de mari, încât te îmbogăţeşti de pe urma lor. Nici un salariu bugetar nu-i atât de mare, încât să faci o avere de pe urma lui. Sigur, nu discut de Consilii de Administraţie sau de companiile din proprietatea privată a statului, mă refer la bugetari. Or dacă bugetarii nu se îmbogăţesc din salariu, înseamnă că un eventual prag pentru taxa de solidaritate ar trebui să fie foarte sus, mai sus de, eu ştiu, de 15-20 de salarii minime pe economie. Or deja de la un astfel de nivel, o taxă de solidaritate creează mai degrabă probleme de natură ideologică şi de aplicare, decât bani pentru o solidaritate de acest fel. Ăsta e motivul pentru care Mihai Tudose la rândul lui şi-a exprimat rezervele, spunând că e posibil ca aplicarea unui prag să ducă la o colectare reziduală, la o colectare atât de mică, încât taxa să nu fie aplicabilă”.
ALDE nu acceptă afectarea cotei unice “în sus”
Varujan Vosganian explică poziţia ALDE: “În principiu, noi, ALDE, ne-am exprimat clar punctul de vedere la învestirea Guvernului Tudose, atunci când am spus că introducerea oricărei formule care să afecteze cota unică în sus pentru noi este inacceptabilă. O astfel de taxă de solidaritate ar duce la impozitarea unor salarii cu mai mult de 16%, ceea ce face ca ALDE să nu poată fi un susţinător al unei astfel de măsuri”.
Totodată, deputatul consideră că “o supraimpozitare a salariilor este nelalocul ei în România. De altfel, aşa cum a prezentat Mihai Tudose lucrurile, cred că le-a prezentat într-o manieră care să concilieze şi opiniile celor care au adăugat la programul de guvernare, dar şi previzibilul deznodământ”.
Varujan Vosganian precizează că în coaliţia PSD-ALDE nu s-a discutat despre introducerea unei taxe de solidaritate: “Vă mărturisesc că noi în dialogurile pe care le avem cu Guvernul în legătură cu activitatea curentă şi cu perspectivele nu am luat în discuţie posibilitatea aplicării acestei taxe. Deci ea cel puţin în discuţiile dintre noi a intrat într-o politicoasă negare tacită şi câtă vreme e în această formulă, nu are rost să lansăm dispute între ALDE şi PSD. Deci în acest moment, noi nu avem discuţii în legătură cu taxa de solidaritate. Mihai Tudose bănuiesc că a răspuns unor întrebări, dar pe agenda noastră, a coaliţiei şi pe agenda Guvernului, în perspectiva orizontului de timp scurt şi mediu, mediu fiind să zicem până la începutul anului viitor, nu avem în discuţie o astfel de ipoteză, a introducerii unei taxe de solidaritate”. – PROMPT MEDIA