Sorin Roșca Stănescu
Până acum, atât eu cât și alți analiști ne-am referit mai degrabă la doamna Laura Codruța Kovesi, încercând să observăm și să respectăm diferențele specifice dintre instituție și persoana care o conduce. În urma ultimului comunicat DNA, acest lucru nu mai este posibil. Acuzând-o pe procuroarea Mihaela Moraru Iorga de fapte incredibil de grave, printr-o postare publică, DNA s-a implicat ca instituție. Ce se întâmplă, prin urmare, dacă acuzațiile sunt reale? Ce se întâmplă dacă ele nu sunt reale?
Procuroarea Mihaela Moraru Iorga a fost până de curând una dintre emblemele instituției. A stat non-stop în ultimii ani pe panoul de onoare, având cele mai înalte calificative și fiind deseori menționată pentru soluționarea unora dintre cele mai grele dosare. Fiind șefă de secție, făcea parte din conducere. Peste noapte, doamna Laura Codruța Kovesi a zburat-o. Dar coșmarul abia apoi a început. Pentru că, iată, începând de joi, Mihaela Moraru Iorga a fost acuzată în mod oficial, prin comunicatul DNA, de fapte de corupție de o gravitate extraordinară, săvârșite chiar în interiorul instituției și beneficiind de statutul de procuror anticorupție. Pe scurt, procurorul și-ar fi însușit în mod ilegal o sumă uriașă de bani, pe care i-ar fi păstrat culmea, chiar în seiful DNA.
Dacă așa stau lucrurile, urmează să fie cerută arestarea doamnei Mihaela Moraru Iorga, după care să fie declanșată de către foștii ei colegi, poate și subordonați, o anchetă penală finalizată printr-un rechizitoriu și o condamnare. Asta ar însemna, nici mai mult nici mai puțin, că cea mai calificată instituție a luptei anticorupție din România ultimului deceniu are în structura centrală și chiar într-o funcție de conducere procurori corupți până în măduva oaselor. Ce luptă anticorupție mai e și asta? Instituția este atât de năprasnic lovită din interior încât, iată, este silită să recunoască printr-un comunicat această tristă realitate și să inițieze de îndată o auto-operație chirurgicală extrem de dureroasă și de traumatizantă. Executată cumva în public. Și asta în condițiile în care, în urma ultimelor evenimente, credibilitatea DNA este din ce în ce mai mult pusă la îndoială, atât în plan intern cât și în plan extern. Inclusiv în Congresul Statelor Unite.
Este doar începutul unui calvar. Pentru că, la rândul ei, pentru a se apăra, încă procurorul Mihaela Moraru Iorga s-a adresat CSM, unde pretinde că a produs numeroase dovezi concrete despre abuzuri și ilegalități – altele decât cele care-i sunt ei însăși imputate – săvârșite de șefa DNA. Scandalul așadar este uriaș. Dacă în final se dovedește că acest uimitor comunicat este real, în mod inevitabil, DNA urmează să fie restructurat din temelii. Începând chiar prin schimbarea șefului.
Dintr-o altă perspectivă, se poate spune că DNA, funcționând după cum se spune oficial și în Congresul Statelor Unite, ca un fel de Inchiziție modernă, condamnând oameni pentru vrăjitorie și arzându-i pe rug, a ajuns în situația în care unul dintre marii inchizitori să fie la rândul său acuzat de vrăjitorie, urmând să fie ars pe rug în piața publică. Este o autodevorare de rău augur. Dar dacă, indiferent de ceea ce a făcut în trecut, și indiferent de eventualele abuzuri la care a participat în rând cu ceilalți membri ai instituției, doamna procuror Mihaela Moraru Iorga nu se face vinovată de acuzatiile pe care i le aduce DNA? Dacă, așa cum spune Traian Băsescu, comunicatul este mincinos, fie și numai pentru faptul că dacă procurorul a obținut prin fraudă o sumă mare de bani ar fi dus-o acasă și nu ar fi păstrat-o în sediul DNA, atunci în ce situație ne aflăm? Fără a încerca să o acuz suplimentar pe doamna Mihaela Moraru Iorga, îi transmit lui Traian Băsescu că cel mai sigur loc de depozitare al unor bani furați este chiar sediul DNA, întrucât e greu de presupus că respectivul sediu ar putea deveni victima vreunei spargeri. Dar pot să admit, până la proba contrarie, și faptul că acest comunicat DNA este mincinos. Cu atât mai mult cu cât, simultan, au fost transmise presei aservite acestei instituții informații cu caracter de secret de servici din dosarele penale lucrate de procurorul Mihaela Moraru Iorga. Ei bine, în acest scenariu, DNA se pune într-o situație la fel de proastă ca și în primul scenariu. Dacă acest comunicat e mincinos, atunci instituția ca atare este compromisă. Și nu doar Laura Codruța Kovesi.
Și iată cum, din orice perspectivă analizăm acest cutremur din interiorul DNA, lucrurile ies prost. Și de data aceasta nu mai putem vorbi doar de imaginea și de credibiltatea unei singure persoane. Fie ea și șefa instituției. Prin urmare, indiferent care este adevărul, lucrurile au mers atât de departe și situația este atât de dramatică, încât societatea însăși trebuie să se apere. Instituțiile abilitate ale statului trebuie să ia imediat măsuri dramatice și draconice. Iar societatea civilă, cea care militează cu adevărat pentru statul de drept, trebuie să intervină, punând umărul la salvarea a ceea ce mai poate fi salvat.