146777 – 21072017 – Executivul a aprobat plata contribuției financiare voluntare a României către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), pentru sprijinirea Sistemului Comun de Transmitere a datelor, în contextul schimbului automat de informații fiscale reglementat prin Standardul Comun de Raportare al OECD.
Hotărârea de guvern prevede că România va achita contribuția financiară în valoare de 40.000 euro (20.000 euro/an), aferentă perioadei 2017 – 2018, care va fi asigurată de la bugetul de stat în anul 2017, prin bugetul Ministerului Finanțelor publice.
Crearea Sistemului Comun de Transmitere a datelor (SCT) are rolul de a facilita transmiterea informațiilor financiare între autoritățile fiscale pentru perioadele impozabile, printr-un canal securizat și eficient de comunicare, care să respecte normele tehnice impuse de Standardul Comun de Raportare, la nivelul OECD.
În calitatea sa de țară membră a Forumului Global privind transparența și schimbul informații în scopuri fiscale din cadrul OECD (din anul 2013), România și-a asumat implementarea eficientă a Standardului comun de raportare și inițierea fluxului de schimb automat de informații, în septembrie 2017.
Contribuția financiară voluntară a statului român la SCT va conduce la consolidarea relațiilor dintre România și OECD, în sfera transparenței fiscale și a cooperării administrative pentru a demonstra capacitatea României de a răspunde cerințelor Standardului Comun de Raportare în cadrul OECD. Utilizarea acestui sistem, agreat de către Forumul pentru Administrare Fiscală al OECD, ar facilita obținerea unui rating de țară pozitiv în domeniul protecței și confidențialității datelor în viitoarele runde de evaluări cu privire la schimbul automat de informații.
Totodată, acest demers va contribui la realizarea obiectivului de politică externă a României – aderarea la OECD -, cât și la îndeplinirea obligațiilor asumte față de Forumul Global.
Contribuția voluntară pentru sprijinirea SCT a fost determinată în raport cu puterea economică a fiecărei țări. România are ca termen limită de plată a contribuției voluintare pentru anii 2017 și 2018 datele de 31 martie și 31 decembrie 2017.
Transmiterea și primirea datelor fiscale de către România cu jurisdicțiile semnatare ale AMAC se va realiza în baza Legii nr. 70/2016 pentru ratificarea Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimb automat de informații privind conturile financiare (AMAC), semnat la Berlin la 29 octombrie 2014. AMAC furnizează un cadru legislativ multilateral/internațional pentru schimbul automat de informații privind Conturile financiare în domeniul fiscal, în conformitate cu Standardul Comun de Raportare. – PROMPT MEDIA