Acasă Economie Atenție la țeapa cu detectoarele de gaz!

Atenție la țeapa cu detectoarele de gaz!

DISTRIBUIȚI

146875 – 27072017 – ANRE atenționează că românii care locuiesc în imobile construite înainte de anul 2009 nu sunt obligați să își pună detectoare, decât dacă au defecțiuni la instalația de gaze, scrie Evz.ro. Legea nu se aplică retroactiv, iar firmele autorizate sunt obligate să aplice legea de la data construirii blocurilor.

Mult disputata problemă a obligativității de a monta detectoare de gaze naturale a devenit un adevărat mit printre români. Ce nu știu majoritatea locatarilor celor aproximativ 8,4 milioane de locuințe, cât are România, este faptul că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituția care legiferează punerea în aplicare a tot ceea ce înseamnă energie electrică sau cu gaze spune, clar, într-o informare postată pe site-ul instituției, pe 7 iunie 2016, că detectoarele de gaze nu sunt obligatorii pentru instalațiile puse în funcțiune înainte de anul 2009.

În acel an a intrat în vigoare Ordinul ANRE nr.5/2009 care reglementează, practic, Normele tehnice de aplicare a unui ordin al ministrului Economiei și Comerțului din 2004. Ordinul MEC nr. 58/2004 prevedea instalarea contoarelor cu gaze dar normele de aplicare au intrat în vigoare, în varianta finală, abia în 2009. Astfel, în comunicarea transmisă de ANRE se specifică, negru pe alb, că ”în situaţia în care instalaţia de utilizare a gazelor naturale a fost proiectată, executată, recepţionată şi pusă în funcţiune anterior intrării în vigoare a prevederilor Normelor Tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale” firma autorizată de ANRE care efectuează revizia tehnică trebuie să țină cont de legea valabilă la data instalării instalației de gaze.

Or, în România, majoritatea blocurilor de locuințe, de exemplu, sunt ridicate înainte de 1989. În consecință, reprezentantul firmei care bate la ușa românului și cere să monteaze detectorul de gaze trebuie să țină cont de documentația tehnică și legea care era în vigoare la data construirii blocului. Conform acestui raționament, chiar dacă locatarii și-au pus geamuri termopan și legea actuală prevede obligația de a pune detector de gaze, în locuințele vechi nu este obligatoriu, ci în cele construite după 2009. ANRE precizează că reprezentanții societăților autorizate trebuie să meargă în casa omului și să verifice ”dacă respectiva instalație de utilizare funcționează în condiții de siguranță, luând în considerare prevederile legale în baza cărora a fost întocmită și avizată documentația inițială”. În concluzie, doar dacă sunt semnalate probleme de funcționare a instalației în condiții de siguranță, specialistul de la firma autorizată îi aduce la cunoștință consumatorului că trebuie remediată problema sau instalat un detector de gaze. – detalii pe Evz.ro – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.