146007 – 09062017 – Preşedintele Macron preia sub control propriu lupta antiteroristă în Franţa, prin instalarea în chiar incinta Palatului Elysée a unui Centru naţional de luptă contra terorismului, un fel de Task Force, avându-l în frunte pe Pierre Bousquet de Florian, specialist în domeniu, fost şef al Direcţiei siguranţei naţionale (DST) în perioada 2002-2007, sub preşedinţia lui Jacques Chirac, transmite Curierul naţional.
Misiunea centrului respectiv este o mai bună coordonare a schimburilor de informaţii în vederea prevenirii riscurilor de atentate teroriste şi de a riposta la un pericol ce, aşa cum s-a constatat în ultimele săptămâni, devine tot mai grav, inclusiv în Franţa.
Emmanuel Macron va avea lângă el propriul „Centru naţional de luptă contra terorismului”, a anunţat preşedinţia franceză. Este, de fapt, punerea în aplicare a promisiunii făcute în campania prezidenţială de a crea un „Task Force anti-Daech”, adusă, bineînţeles, la o dimensiune ancorată în realitatea situaţiei din Franţa. Va fi condusă de specialistul Pierre Bousquet de Florian şi va include circa 20 alţi specialişti din diferite servicii de informaţii, plus analişti, având misiunea – 24 de ore din 24 – să-l alerteze pe preşedinte în situaţii ce impun acest lucru. Sigur, s-a precizat, dimensiunea centrului de la Elysée nu este de talia Directorului naţional american pentru informaţii (cu echipa sa) de la Casa Albă sau a Joint Intelligence Committee de la cabinetul primului-ministru britanic. Obiectivul urmărit de Macron prin crearea acestui centru, au subliniat oficiali de la Elysée, este „o mai bună dotare şi organizare a Franţei pentru prevenirea riscurilor teroriste şi pentru a riposta la o ameninţare ce rămâne amplă şi gravă, aşa cum a dovedit recentul atac din faţa catedralei Notre-Dame de Paris”. S-a aflat, de asemenea, că preşedintele va profita de plecarea la pensie a doi şefi de servicii secrete – DGSI (Direcţia generală a securităţii interne) şi DGSE (Direcţia generală pentru securitatea externă) – pentru a numi persoane de cea mai mare încredere la conducerea acestor două cele mai importante servicii de informaţii franceze.
Emmanuel Macron a oficializat proiectul de decret privind crearea centrului mai sus amintit în cadrul unui Consiliu al Apărării consacrat acestui dosar important referitor la pericolul terorist. „Informaţia”, a subliniat Macron, „este o pârghie esenţială în lupta împotriva ameninţării jihadiste”. Serviciile ce depind de mai multe ministere sunt, la ora actuală, foarte solicitate. De aceea, spun colaboratorii apropiaţi, preşedintele Macron vrea „instalarea unui pilotaj strategic cu scopul de a avea o viziune globală şi consolidată asupra pericolului terorist”. Centrul naţional antiterorist nu va avea rol de conducere operaţională. Principala sa misiune este să ajungă la o mai bună coordonare a serviciilor de informaţii franceze care, în trecut, au întâmpinat greutăţi în schimbul de date, reducându-le eficienţa în lupta antiteroristă.
De asemenea, Preşedinţia franceză a anunţat, miercuri, că starea de urgenţă nu va fi prelungită în Franţa dincolo de 1 noiembrie. Consiliul de miniştri va examina la 21 iunie un nou proiect de lege antiteroristă care va prelua starea de urgenţă instituită după atentatele de la Paris din noiembrie 2015, prelungită deja de cinci ori. Guvernul va cere viitorului Parlament o nouă prelungire până la 1 noiembrie, dar aceasta va fi ultima. Starea de urgenţă a fost adeseori criticată de către apărătorii libertăţilor publice care reproşează autorităţilor statului deturnarea obiectivului ei final. Noua lege antiteroristă va pereniza însă unele măsuri excepţionale ale stării de urgenţă, rămânând în vigoare şi după 1 noiembrie. Astfel, prefecţii vor putea continua să decidă arestul la domiciliu şi percheziţii fără a mai avea nevoie de o decizie a justiţiei. – PROMPT MEDIA