Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: USR solicită stoparea măsurilor de sabotare din Cercetare

București: USR solicită stoparea măsurilor de sabotare din Cercetare

DISTRIBUIȚI
foto Arhivă

146017 – 12062017  Partidul Uniunea Salvați România se opune abilitării Guvernului să emită ordonanțe în domeniul Cercetării în timpul vacanței parlamentare și solicită demisia ministrului Șerban Valeca pentru măsurile adoptate în ultimele luni, care sabotează activitatea din acest domeniu important pentru dezvoltarea țării.

În contextul în care politicile Ministerului Cercetării și Inovării (MCI) sunt puternic contestate în ultimele luni la nivel național și internațional, Guvernul a transmis, săptămâna aceasta, Parlamentului o solicitare de abilitare pentru a emite ordonanțe în domeniul Cercetării, cu intenția modificării și completării OUG nr. 57/2002 privind cercetarea știintifică, aprobată prin Legea nr. 343/2003, precum și a modificării și completării Legii 319/2003 privind statutul personalului de cercetare-dezvoltare.

Intenția de a modifica Legea Cercetării și cea a Statutului Cercetătorului prin Ordonanță simplă este inadmisibilă și jignitoare la adresa comunității științifice românești din țară și diaspora, apreciază senatorii USR din Comisia pentru învățământ, cercetare, tineret și sport, Vlad Alexandrescu și Mihai Goțiu.

”În doar câteva luni, domnul ministru al Cercetării, Șerban Valeca, a dovedit că este incapabil să aibă un dialog real cu reprezentanții validați la nivel național și internațional ai cercetătorilor din România. Măsurile sale au generat protestele comunității științifice din România, atât în universitățile de top din Consorțiul Universitaria, care i-au solicitat demisia, cât în Asociația Ad-Astra, care și-a îndemnat membrii să boicoteze comisiile și juriile MCI”, arată senatorul USR Mihai Goțiu.

”Trebuie să fie clar pentru toată lumea: nu există cercetare românească în sine, există doar cercetare în comunitatea științifică. Comunitatea științifică este internațională sau nu este deloc. Decizia de a-i scoate pe toți cercetătorii români din străinătate din consiliile Ministerului Cercetării reprezintă o acțiune hotărâtă și concertată de parohializare a cercetării din România”, a declarat senatorul USR Vlad Alexandrescu. ”Faptul că reprezentarea științelor umaniste a fost complet anihilată în noile consilii ale Ministerului Cercetării arată de asemenea lipsa crasă de viziune organizațională și de orizont a conducerii acestui minister”, a mai adăugat el.

În cadrul Comisiei pentru învățământ, senatorii USR Vlad Alexandrescu și Mihai Goțiu s-au pronunțat împotriva abilitării Guvernului de a emite ordonanțe în domeniul Cercetării. Practic, ministrul Șerban Valeca demonstrează că nu mai are dialog cu membrii comunității științifice de top din România și încearcă să-și impună măsurile ocolind o dezbatere parlamentară și profesională transparentă. În aceste condiții, parlamentarii USR au solicitat demisia lui Șerban Valeca din funcția de ministru înainte ca deciziile sale să decredibilizeze total cercetarea din România pe plan internațional.

La începutul acestei săptămâni, în cele mai cunoscute publicații la nivel mondial din domeniul cercetării, Nature și Science, au apărut articole critice la adresa măsurilor luate de MCI. Anterior, articole critice au mai apărut în Times Higher Education și Science & Business. De asemenea, Asociația Europeană a Universităților (EUA) a transmis, la sfârșitul lunii mai, o declarație-avertisment în care arată că ”este îngrijorată de ultimele evoluții ale politicii de cercetare din România. Universitățile prosperă și contribuie la societățile lor atunci când se pot baza pe excelența cercetării într-un schimb deschis transfrontalier. Schimbările actuale care au loc în România vor crea obstacole serioase în calea capacității universităților românești de a-și îndeplini rolul pe plan intern și internațional”.

Principalele reproșuri aduse de comunitatea științifică sunt legate de defavorizarea cercetării din universități după împărțirea în două ministere a Ministerului Educației, eliminarea membrilor politic incomozi din consiliile consultative, eliminarea evaluatorilor din străinătate și înlocuirea lor pe criterii regionale și întârzierea gravă a competițiilor pentru finanțare din domeniul cercetării. PROMPT MEDIA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.