146031 – 12062017 – În zilele de 12, 13 și 14 iunie a.c., va avea loc la Palatul Parlamentului (Senat, Sala Avram Iancu, nivel P1), Conferința regională pentru Europa Centrală și de Est cu tema ”Să promovăm legi eficiente pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor”, eveniment organizat de Camera Deputaților și Uniunea Interparlamentară (UIP), în colaborare cu organizațiile nonguvernamentale Global Rights for Women și Vital Voices, cu sprijinul Senatului României.
Conferința se adresează parlamentelor din Europa Centrală și de Est și face parte din seria reuniunilor regionale ale UIP pe care Parlamentul României le-a găzduit anual, începând cu 2014. Alături de delegaţiile parlamentare naționale, sunt invitați reprezentanți ai societății civile, oficiali guvernamentali și experți implicați în elaborarea, adoptarea și implementarea legilor referitoare la violența domestică și sexuală, obiectivul fiind facilitarea dialogului și schimburilor de experiență pentru identificarea unor modalități eficiente de colaborare multisectorială, care să asigure aplicarea legilor, protecția victimelor și tragerea la răspundere a autorilor infracțiunilor.
Uniunea Interparlamentară (UIP) este organizaţia internațională a parlamentelor lumii, a fost creată în anul 1889 și reunește în prezent foruri legislative din 173 de țări. UIP încurajează contactele, coordonarea şi schimburile de experienţă între parlamente şi membrii acestora; examinează teme de interes internaţional din perspectiva rolului parlamentelor; contribuie la apărarea şi promovarea drepturilor omului; facilitează buna cunoaştere a modului în care funcţionează instituţiile reprezentative şi susţine consolidarea şi dezvoltarea mijloacelor lor de acţiune. Parlamentul României s-a afiliat la UIP în anul 1891, numărându-se printre primii și cei mai activi promotori ai obiectivelor organizației. În ultimii ani, în contextul demersurilor UIP de abordare, din perspectivă regională, a temelor agendei de cooperare globală, Parlamentul României a organizat trei seminarii pentru ţările din Europa Centrală şi de Est şi Asia Centrală, la care au fost adoptate recomandări privind implicarea parlamentelor în activitatea Consiliului Drepturilor Omului (2014) și în realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile (2015 și 2016). – PROMPT MEDIA