146400 – 30062017 – Consilierii generali au aprobat in sedinta de vineri proiectul de hotarare privind obtinerea acordului de principiu pentru achizitionarea de catre Municipiul Bucuresti a pachetului integral de actiuni al Societatii Electrocentrale Bucuresti S.A. (ELCEN), detinut in prezent de Statul Roman, prin Ministerul Economiei – 97,51% si de ROMGAZ – 2,49%.
Proiectul a fost aprobat cu 28 de voturi pentru, 1 abtinere si 14 voturi impotriva. Au votat pentru 21 de consilieri PSD, 3 consilieri PMP si 4 consilieri ALDE, in timp ce un consilier USR s-a abtinut de la vot. Impotriva proiectului au votat 5 consilieri PNL si 9 consilieri USR.
Gabriela Firea: ”Unul dintre cele mai importante proiecte de hotarare pe care le supunem astazi aprobarii Consiliului General se refera la acordul de principiu pentru achizitionarea de catre Municipiul Bucuresti a pachetului integral de actiuni al Societatii Electrocentrale Bucuresti S.A. Este un proiect asteptat de ani de zile de catre bucuresteni si care va asigura, in sfarsit, continuitatea serviciului de termoficare in Capitala.Tranzactia se va face la pretul nominal al actiunilor, respectiv 715,83 milioane de lei (cca 155 milioane euro) si reprezinta primul pas catre fuziunea dintre RADET si ELCEN. Astfel, prin aceasta fuziune, va rezulta o entitate puternica si sustenabila, o companie viabila din punct de vedere economic, care va avea ca actionar unic Municipiul Bucuresti, prin Consiliul General, si va fi degrevata de datoria de 3.6 miliarde lei”.
Prezent la sedinta CGMB, ministrul Energiei, Toma Petcu, a aratat ca pentru prima data in ultimii ani exista un consens pe acest subiect: ”Vorbim de un proiect foarte important pentru Bucuresti, care a fost rostogolit intre doua institutii, PMB si Ministerul Economiei. Pentru prima data exista un consens pe acest subiect. Consensul este dat de necesitatea si oportunitatea acestui proiect. Daca cel tarziu pana in septembrie nu va fi realizat, cred ca este ultimul an in care avem posibilitatea sa furnizam in conditii de calitate energie termica pentru populatie. Pe ultima sesiune de finantare, prin POR, doar primariile pot accesa fonduri de modernizare a retelelor termice. Daca nu incepem sa scriem proiecte pe o societate care nu are probleme financiare, nu stiu ce se va intampla. Prezenta mea este data de urgenta si oportunitatea ca acest proiect sa fie adoptat azi, iar aceasta societate sa fie infiintata in termen cat mai scurt pentru a se accesa finantari pe POR, pentru modernizarea retelelor”, a declarat Petcu. – PROMPT MEDIA