3,3 miliarde de euro pentru un efect de levier de 44 miliarde de euro în investiții private
Accent pe reducerea sărăciei, locuri de muncă, IMM-uri, schimbări climatic
Reguli stricte privind drepturile lucrătorilor, drepturile omului și transparența fiscal – 146387 – 30062017 – Un acord informal privind o schemă UE care vizează mobilizarea a 44 de miliarde de euro în investiții în sectorul privat din Africa a fost încheiat miercuri cu miniștrii statelor member.
În cadrul Planului European de Investiții Externe, noul Fond European pentru Dezvoltare Durabilă (FEDD) ar încuraja investiții private în state fragile în valoare de 44 de miliarde de euro. Fondul va oferi o combinație de subvenții, împrumuturi și garanții financiare în valoare de 3,3 miliarde de euro pentru crearea locurilor de muncă, creștere și stabilitate, abordând astfel cauzele primare ale migratiei.
În cadrul discuțiilor recente privind normele de funcționare ale FEDD, deputații europeni au convins miniștrii cu privire la următoarele puncte cheie:
Accent pe reducerea sărăciei, locuri de muncă, climă și IMM-uri. FEDD trebuie să se concentreze pe combaterea sărăciei și crearea locurilor de muncă decente, trebuie să aibă ca grup-țintă tinerii, femeile și întreprinderile mici, iar sprijinul trebuie să respecte standardele de dezvoltare convenite la nivel internațional. Cel puțin 28% din investiții vor sprijini acțiunile în domeniul climei pentru a contribui la punerea în aplicare a Acordului de la Paris.
Întreprinderi responsabile. Beneficiarii trebuie să respecte drepturile omului, standardele OIM și normele internaționale privind investițiile responsabile. Localnicii afectați de proiecte trebuie să aibă acces la o procedură de depunere a plangerilor
Transparența fiscală. Regulile stricte vor asigura faptul că întreprinderile din jurisdicțiile care nu cooperează în vederea rezolvării problemelor fiscale și a celor de spălare a banilor nu vor beneficia de resurse.
Un control mai democratic. Parlamentul va avea statut de observator în cadrul Consiliului strategic al FEDD, iar Comisia Europeană va trebui să informeze Parlamentul înainte de luarea oricăror decizii importante privind investițiile.
În cazul în care comisiile pentru afaceri externe, dezvoltare și buget vor aproba acordul luni, 3 iulie, votul în plen va avea loc la 6 iulie.
Resursele FEDD provin din revizuirea intermediară a Cadrului Financiar Multianual 2014 – 2020 și din rezerva Fondului european de dezvoltare (FED). Noul fond va fi alcătuit din două platforme regionale: una pentru Africa și cealaltă pentru vecinătatea UE (sud și est). Acesta va funcționa ca un ”ghișeu unic”, oferind acces la mecanismele de finanțare mixtă deja existente, împreună cu o nouă garanție suplimentară pentru investitorii publici și privați. Se estimează că garanția FEDD va avea o sumă de bani provizorie în valoare de 750 milioane de euro, inclusiv 350 milioane de euro din bugetul UE și 400 milioane de euro din FED. De asemenea, FEDD va combina resursele din două mecanisme de finanțare mixtă deja existente – 2,6 miliarde de euro din Facilitatea de investiții pentru vecinătate și din Facilitatea de investiții pentru Africa. – PROMPT MEDIA