Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Cererile UDMR, deocamdata fara acord final

București: Cererile UDMR, deocamdata fara acord final

DISTRIBUIȚI

UDMR vrea Bacalaureat diferentiat pentru minoritati si sectie maghiara la Universitatea din Targu Mures (motivul pentru care a cazut Guvernul Ungureanu) 146172 – 2006208  Negocierile purtate luni seara intre liderii PSD, ALDE si UDMR pentru sprijinul maghiarilor la motiunea de cenzura s-au incheiat fara un acord final, potrivit unor surse politice. Negocierile s-au suspendat pentru ca UDMR nu a acceptat cererea PSD ca din legile cerute de maghiari sa lipseasca sanctiunile. Exista trei mari seturi de cereri ale UDMR: modificari la Legea 215 a administratiei publice locale, impunerea unei Zile a maghiarilor si votarea unui statut al minoritatilor care ar garanta dreptul la autonomie culturala. In plus, PSD si ALDE au acceptat modificari esentiale la Legea Educatiei, printre care si Bacalaureat diferentiat pentru elevii maghiari, dezvăluie HotNews.ro.

UDMR ar fi renuntat in timpul negocierilor de luni la cererea privind posibilitatea legala ca autoritatile publice si entitatile sa poata adopta si folosi simboluri care sa exprime identitatea etnica, istorica, culturala si economica a cetatenilor apartinand minoritatii nationale, locuitori ai respectivei localitati. Steagul Tinutului Secuiesc e un astfel de simbol cerut de UDMR.

In schimb, UDMR nu a acceptat una dintre propunerile PSD: legile cerute de parlamentarii maghiari sa nu contina sanctiuni. Cu alte cuvinte, PSD ar fi vrut ca nici o incalcare a legilor cerute de UDMR sa nu poata fi pedepsita. Cererea PSD a fost considerata inacceptabila de UDMR, acesta fiind si momentul in care s-au oprit negocierile.

Pe langa cele trei mari cereri ale UDMR anuntate in timpul zilei, au mai fost trecute in tacere prin Parlament cateva initiative ale parlamentarilor maghiari. E vorba despre patru modificari la Legea Educatiei, puse pe ordinea de zi a comisiei de educatie din Senat:

  1. Bacalaureat diferentiat pentru minoritati. Cu alte cuvinte, standarde diferite de invatare a limbii romane pentru romani si pentru minoritari.
  2. Infiintarea de catre guvern, cu anihilarea autonomiei universitare, a unei sectii maghiare a Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures. Practic, Dragnea accepta o masura luata de guvernul MRU in 2012 si pentru care PSD (alaturi de PNL si PC) l-a dat jos prin motiune de cenzura.
  3. Finantarea de la bugetul de stat a institutelor teologice pentru confesiunile maghiarilor
  4. Infiintarea de institute pedagogice pentru minoritati

Negocierile au fost reluate marti dimineata la Parlament.

Astfel, potrivit unor surse parlamentare, UDMR cere trei mari modificari ale Legii 215/2001, legea administratiei publice locale: scaderea pragul de 20%, cat este in prezent, la 10% al numarului persoanelor apartinand minoritatii nationale din totalul populatiei unei localitati necesar pentru ca autoritatile sa asigure folosirea limbii materne, dar si introducerea conceptului „numar semnificativ de cetateni” in acest caz. PSD si ALDE ar fi de acord cu scaderea pragului pana la 15%

Problema steagurilor. Este non-negociabila pentru UDMR, care propune ca autoritatile publice si entitatile sa poata adopta si folosi, alaturi de insemnele oficiale ale Romaniei si alte insemne, simboluri care sa exprime identitatea etnica, istorica, culturala si economica a cetatenilor apartinand minoritatii nationale, locuitori ai respectivei localitati. Daca ar fi adoptata propunerea UDMR, steagul Tinutului Secuiesc, de exemplu, ar putea fi arborat fara probleme

Interzicerea redesenarii limitelor teritoriale ale judetelor, oraselor si satelor daca astfel se diminueaza ponderea cetatenilor apartinand unei minoritati nationale. Practic, aceasta interdictie ar face aproape extrem de dificile si reforma teritoriala, dar si referendumuri locale de unire a unor localitati in zone cu minoritati

A doua chestiune ceruta insistent de UDMR este instituirea Zilei maghiarilor pe 15 martie. Comisiile de administraţie publică şi pentru drepturile omului din Senat au dat deja luni raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România si va fi cel mai probabil votat de plenul Senatului marti.

PSD si ALDE iau in calcul o reactie dura a unei parti a societatii la aceasta concesie, date fiind multiplele conotatii ale zilei de 15 martie in istoria comuna romano-maghiara.

A treia cerere imperativa a UDMR este votarea unui proiect vechi din 2005 – legea privind statutul minoritatilor. Printre alte castiguri, acest proiect ar aduce posibilitatea autonomiei culturale pentru minoritatea maghiara. PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.