145907 – 31052017 – Duminică, 28 mai 2017, 15 localități din întreaga țară și-au prezentat pachetele culturale autohtone, în cadrul celei de a IV-a ediții a proiectului cultural ”Satele Culturale ale României 2017”, care a avut loc la Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti” din București. Au participat sate cu tradiții cunoscute și recunoscute din Transilvania, Moldova și Muntenia, dar dintre toate, anul acesta a strălucit ca o nestemată rară, un sat din apropierea Capitalei noastre.
Dacă vă spun numele poate nici nu-l știți. Mai bine vă spun povestea cu ”Omul sfințește locul”, pentru că un om… Dar mai bine să vă povestesc: Este un sat vechi, de olari, care și-au pierdut rostul și meșteșugul prin apariția sticlelor și porțelanurilor ieftine și prin dispariția târgurilor sătești în care își vindeau marfa. Aici a poposit acum câțiva ani o familie tânără: familia Scripcariu. Adriana și Virgil aveau să afle povestea acestui sat plin de viață o dată, acum uitat și trist. O idee, un vis, o șoaptă poate din altă lume, i-a pornit în acțiunea lor de a reda viață satului uitat. Au scris, au dat telefoane, au bătut din poartă în poartă… Au apărut cârțile despre acest patrimoniu uitat. A apărut ziarul local sătesc. A început să se audă de ”brandul” Oalelor de Pisc. A apărut ”Agatonia – Școala de la Piscu” care încurajează tinere talente și le îndrumă… Iar acum se ”luptă ” cu ideea creării unui adevărat ”Muzeu al Oalelor de Pisc”, pe care îl vor avea, pentru că și-l doresc foarte mult.
”Ceramica de Piscu”, din satul cu același nume (”Piscu”, un nume înălțător aflat într-o zonă de câmpie), din comuna Ciolpani a județul Ilfov, a fost cea mai apreciată la întâlnirea cu alte ”surori” venite de pe alte coordonate ale tradiției românești pe anul 2017. Nu a fost un sat din cele vizitate de cineva cu nume, nu a fost un sat unde să afli că se află o minune a naturii, sau o descoperire specială l-a făcut celebru. ”Au impresionat pentru că au avut o școală de ceramică. Ea renaște comunitatea. Ceramica de Piscu este una renumită, cum e cea de Mărgineni – specifică aparte. Sunt niște cuptoare speciale. (…) Invităm bucureștenii să descopere standurile cu produsele tradiționale, materialele de informare turistică pe care le-au prezentat comunele. Avem un program și cu ansambluri folclorice, pe toată ziua, și vom organiza noi evenimente cu muzee și alți parteneri”, a declarat Nicolae Marghiol, președintele Asociației ”Cele mai frumoase sate din România”, prezent la Muzeul Satului, spre a premia câștigătorii, pe reprezentanții de seamă ai satului Piscu.
Poate unii bucureșteni ați văzut ”Caravana Meșteșugurilor”, prezentă în Parcul Cișmigiu, duminică 7 mai 2017, cu prilejul Zilei Uniunii Europene. Pe ritmuri de muzică din mai multe colțuri ale Europei, meșteșugarii și elevii lor de la Piscu au țesut, au lucrat linogravuri, au bătut fierul înroșit, au povestit despre patrimoniul cultural. Școala de la Piscu a fost prezentă în echipa lărgită la acest eveniment susținut de Primăria Capitalei. Școala de la Piscu militează pentru educaţia prin patrimoniu. Oare mai există vreun subiect atât de potrivit pentru o predare interdisciplinară şi integrată? Exact ce se cere de la profesorii de astăzi! Se pledează pentru predarea patrimoniului cultural către copii. Este zestrea lor, este comoara lor, și ei trebuie să hotărască ce să facă cu ea.
”Piscu – Sat Cultural al României 2017” – așa scrie pe impozanta diplomă primită din partea forurilor organizatoare. Dar ce scrie pe pagina de Facebook celor ce stau în spatele acestui efort uriaș de a crea un adevărat centru al tradițiilor aici, la Piscu? ”Dragi locuitori și prieteni ai Piscului. Astăzi am reprezentat Piscu nostru în competiția Satele Culturale ale României și am avut marea bucurie și surpriză nu doar de a primi titlul de sat cultural ci și de a fi așezați în fruntea clasamentului, locul I. Am fost echipa cea mai mică, singurul ONG printre primării… Mâine vom posta filmul cu care ne-am prezentat. Țineți aproape și țineți minte: Piscu Sat Cultural 2017. Asta ne obligă pe toți! Ne obligă să povestim, să iubim și să protejăm patrimoniul minunat al acestui sat.” Eu povestesc… Povestește și tu… – conf. univ. dr. George V Grigore, șef Birou Cultură din cadrul C.J.C.P.C.T. Ilfov – PROMPT MEDIA