145861 – 18052017 – Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus, în cadrul unei dezbateri cu tema ”Cine face politica penală în România, despre Codul penal şi Codul de procedură penală” că acestea nu sunt încă în parametri constituţionali, dând ca exemplu numeroasele decizii de neconstituţionalitate date de CCR.
”Politica penală trebuie adoptată, promovată şi aplicată norma în acord cu standardele constituţionale. Putem spune că ea este adoptată? Teoretic, da. Practic, numeroasele deciziile de neconstituţionalitate ne contrazic şi am ferma convingere că, după aceste multe decizii de neconstituţionalitate, Codul penal, Codul de procedură penală nu sunt încă în parametri constituţionali”, a spus Tudorel Toader.
”Sunt multe alte norme care nu au fost supuse controlului de constituţionalitate şi de aici nu prezumăm că ele sunt constituţionale, ci doar relativ prezumăm această stare de constituţionalitate a lor”, a adăugat ministrul Justiţiei.
El a subliniat că politica penală trebuie să fie structurată, fundamentată, să aibă coerenţă, stabilitate şi să fie aplicabilă în parametri constituţionali. ”Avem prea multe incriminări în legile speciale care, până la urmă, sunt de natură să afecteze ceea ce se numeşte calitatea legii. Calitatea legii care e definită în jurisprudenţa Curţii Europene, calitatea legii care este definită în Convenţia europeană, se deduce din exigenţele Constituţiei. O lege în general, cu atât mai mult o lege penală, trebuie să fie previzibilă, predictibilă, să aibă claritate, astfel încât cetăţeanul să o înţeleagă”, a mai spus ministrul Justiţiei.
El a arătat, referitor la tema dezbaterii, că Parlamentul face politica penală, iar Guvernul trebuie să-şi îndeplinească competenţele complementare, pe care le are în elaborarea politicii penale.
Ministrul justiţiei a mai spus că un rol decisiv îl are şi Curtea Constituţională, care nu face politica penală, dar care statuează care dintre normele adoptate de către Parlamennt sunt în contradicţie cu legea fundamentală.
”Eu cred că avem o politică penală care se structurează, care s-a structurat destul de bine, prin racordare la standardele europene şi constituţionale, o politică penală ce are nevoie în continuare de reconsiderări, de stabilitate, pentru că comportamentul de respect faţă de norma penală, comportamentul loial faţă de valorile constituţionale, se formează în timp şi nu se impune prin aplicarea pedepsei”, a mai spus Tudorel Toader.
Solicitat să comenteze faptul că CSM nu a dat încă aviz proiectului de modificarea a codurilor penale, ministrul Justiţiei a răspuns: „Întrebaţi-i pe dânşii. Noi ne-am făcut datoria, le-am trimis proiectul şi aşteptăm avizul. Acum merg la minister. Funcţie de ceea ce voi constata, voi proceda”.
Întrebat dacă, în lipsa avizului CSM, va prezenta joi în şedinţa de Guvern proiectul de modificarea a codurilor penale, Toader a răspuns: ”Categoric, nu”. – PROMPT MEDIA