145822 – 17052017 – Marţi, 16 mai, a avut loc şedinţa Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, condusă de preşedintele acesteia, deputatul PMP Constantin Codreanu, organizată cu președintele Comisiei comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, deputault Ionel Bogdan Rodeanu și liderul Grupului PMP, Eugen Tomac, având ca invitat pe secretarul de Stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, Liviu Gabriel Ispas.
În cadrul discuţiilor au fost aduse lămuriri cu privire la forma finală a Metodologiei de şcolarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul superior de stat şi particular acreditat în România, precum şi programe de studii acreditate şi autorizate să funcţioneze provizoriu, începând cu anul universitar 2017-2018.
”Dimensiunea prezenței tinerilor români din afara granițelor este considerabilă, iar intenția acestora de a studia în România trebuie să fie valorificată prin crearea unor condiții de admitere corecte și avantajoase. Metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni ar trebui să reprezinte un instrument prin care statul român să atragă cât mai mulți studenți, nu să limiteze șanse. Conform celor transmise în ședința de astăzi a Comisiei de către secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), principalele îmbunătățiri aduse Metodologiei pentru următorul an universitar fac referire la faptul că orice candidat va putea aplica la un număr nelimitat de universități, iar depunerea dosarelor de admitere va fi mai flexibilă – prin poştă, e-mail ori personal la universități sau la sediul MEN. Mai mult, universitățile vor avea posibilitatea să își selecteze candidații de la târguri educaționale, vor fi create adrese de e-mail dedicate unde să fie transmise documentele, cât și link-uri ușor accesibile cu informații utile. Pentru Republica Moldova vor fi acordate la ciclul de licență atât locuri cu bursă, cât și fără, precum și la masterat, iar pentru rezidențiat și doctorat vor fi facilitate mai multe locuri cu bursă. În premieră, rezidențiatul urmat la Universitatea de Medicină din Chișinău va putea fi echivalat în România. Așteptăm forma finală a proiectului care să cuprindă toate măsurile enumerate”, a fost mesajul transmis de Codreanu.
Forma finală a Metodologiei de şcolarizare a românilor de pretutindeni pentru anul universitar 2017-2018 va fi publicată în Monitorul Oficial săptămâna viitoare și se va organiza și o conferință de presă în urma lansării. – PROMPT MEDIA