În România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani
145841 – 29052017 – În România ne confruntăm cu o situație paradoxală: avem nevoie de forță de muncă, dar mulți dintre cei apți de muncă stau cu mâna întinsă, așteptând lună de lună ajutorul social oferit de stat sub forma venitului minim garantat.
Potrivit legii în vigoare, ”persoanele apte de muncă, care nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii”.
Tot actuala legislație dă dreptul acestor persoane să refuze de trei ori ocuparea unui loc de muncă. Practica ne demonstrează că majoritatea celor care primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului.
PNL, spune deputatul Florin Roman, vine în sprijinul autorităților locale și al agenților economici care au nevoie de forță de muncă și depune în Camera Deputaților un proiect de lege prin care se modifică alineatul (7) al articolului 15 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în sensul ca persoanele apte de muncă să accepte locul de muncă care li se oferă sub condiția că refuzul acestuia va duce la încetarea ajutorului social sub formă de venit minim garantat.
Propunerea PNL se bazează pe datele statistice oferite de Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Conform acestora, la nivelul lunii decembrie 2016 aveam ca număr de beneficiari de drepturi curente – 55.457, beneficiari suspendați la sfârșit de lună – 2.643. Pentru luna aprilie 2017, statistica ne arată că avem ca număr de beneficiari de drepturi curente – 243.006, beneficiari suspendați la sfârșit de lună – 17.712. Tot datele statistice ne arată că în România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani.
PNL consideră că este absolut necesară schimbarea acestei situații, mai ales că, așa cum presa a relatat în numeroase rânduri, mulți dintre beneficiarii venitului minim garantat stau în vile și se plimbă cu mașini scumpe.
Apreciem că ajutoarele sociale oferite de stat trebuie strict orientate către cei care au nevoie de ele, nu către cei care vor să înșele statul și stau lună de lună cu mâna întinsă la primărie, așteptând banii aferenți venitului minim garantat, atenționează Roman. – PROMPT MEDIA