145743 – 11052017 – Teatrul Național ”Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău, în parteneriat cu Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, organizează în perioada 15 – 22 mai 2017 ”Turneul Teatrului Național <<Satiricus Ion Luca Caragiale>> din Chișinău în România”, destinat publicului de teatru din țară și, în mod particular, tinerilor basarabeni care studiază în dreapta Prutului.
Actorii Teatrului Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” vor susține la Suceava, Rădăuți și Gura Humorului spectacolele: „Migraaaanți sau prea suntem mulți pe nenorocita asta de barcă” (de Matei Vișniec, regia: Alexandru Grecu) și „Hoțul” (de Dario Fo, regia: Alexandru Grecu), în cadrul primei ediții a festivalului ”Zilele Teatrului <<Matei Vișniec>>”, care include spectacole montate în România și Republica Moldova, de teatre și companii teatrale din București, Chișinău, Oradea, Deva și Sf. Gheorghe.
Proiectul reprezintă o contribuție la sublinierea elementelor spațiului cultural comun românesc, aspect în legătură cu care Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a elaborat programul strategic multianual pentru evidențierea spațiului cultural comun România – Republica Moldova ”Precentenar Marea Unire 1918 – 2017”.
Reprezentațiile de teatru susținute în România de actori din Republica Moldova și care omagiază personalitatea dramaturgului rădăuțean Matei Vișniec aduc în atenția consumatorului de teatru din dreapta Prutului specificul artei teatrale din stânga Prutului și conturează elementele culturale comune României și Republicii Moldova.
În mod deosebit, tinerii basarabeni aflați la studii sau stabiliți în Moldova vor avea oportunitatea în cadrul turneului să se familiarizeze cu spectacolele de teatru susținute ”în deplasare” de actori din Republica Moldova. Creșterea interesului și deschiderii acestora față de cultivarea și transmiterea valorilor culturale comune românești este un alt obiectiv care va fi atins în cadrul proiectului.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunţat că a extins programul de lucru al angajaţilor, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, pentru a face faţă fluxului nemaiîntâlnit de dosare venite pe programul Prima Casă. Instituţia are înregistrate peste 7.000 de dosare în diferite stadii de analiză.
„Anul 2017 se distinge prin concentrarea solicitărilor de garantare pe o perioadă mai scurtă de timp faţă de anii anteriori, ceea ce a influenţat fluxul operaţional zilnic, într-o masură semnificativă: înregistrăm un număr de peste 7.000 de dosare aflate în diferite stadii de analiză, iar numărul de noi solicitări pe care le înregistram zilnic, depăşeste 500“, se arată într-un comunicat al fondului, care adaugă că numărul solicitărilor este la un nou maxim istoric. – PROMPT MEDIA