Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureșt: Vot final pentru Legea privind perdelele forestiere

Bucureșt: Vot final pentru Legea privind perdelele forestiere

DISTRIBUIȚI

145904 – 31052017 Camera Deputaţilor a adoptat, în cadrul şedinţei de vot final care a avut loc marţi, 30 mai 2017, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2016 pentru modificarea Legii nr.289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie, act normativ susţinut de Grupul parlamentar al PSD.

Noua lege prevede abrogarea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică în vederea realizării perdelelor forestiere, prevăzută de Legea nr.289/2002, urmând ca aceasta să se realizeze potrivit prevederilor Legii nr.255/2010.

”Considerăm că această lege este extrem de importantă şi când spun aceasta o dovedesc prin fapte. În anul 2014, s-au realizat singurele perdele forestiere din ultimii 10 ani, respectiv 29,69 de hectare, şi acest lucru a fost posibil pentru că era terenul statului. Problemele mari veneau odată cu identificarea proprietarului şi cu exproprierea. Prin această nouă formă a legii, nu mai trebuie să ne îngrijorăm, banii se pun deoparte în cont, chiar dacă nu se identifică proprietarul, iar în momentul în care se identifică i se plătesc banii, deci se dă drum liber astfel încât aceste perdele forestiere să se realizeze”, a declarat deputatul PSD Doina Pană.  Conform legii, se vor realiza atât perdele forestiere de protecţie a terenurilor agricole, în zonele secetoase ale ţării, precum şi perdele forestiere antierozionale în toate zonele României, pe terenuri aflate în diferite grade de degradare. Perdelele forestiere de protecţie vor fi administrate prin ocoalele silvice de stat din structura Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva. În luna februarie a acestui an, a fost adoptat, de asemenea, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie. Conform actului normativ, perdelele forestiere de protecţie constituie bun de interes strategic naţional şi local, acestea reprezentând o necesitate pentru geo-sistemul mediului înconjurător românesc. Legea prevede înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie a terenurilor agricole şi în subdiviziunile din Câmpia Română (în special cele aferente judeţelor Buzău, Vrancea, Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov), precum şi în Podişul Moldovei, Podişul Getic, Podişul Mehedinţi, Podişul Târnavelor şi Podişul Dobrogei, zone care nu sunt protejate împotriva alunecărilor de teren, de viscole, de blocaje de drumuri cauzate de zăpadă, precum şi împotriva degradării solului cauzat de inundaţiile colective din ultimii ani. Pentru aplicarea acestei legi era necesar un cadru juridic mai eficient în privinţa procedurilor de expropriere”, se arată într-un comunicat al Grupului parlamentar al PSD.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.