145850 – 18052017 – Deputații au salutat unitatea celor 27 de state și a instituțiilor față de Brexit și au cerut ca această unitate să fie pusă în serviciul unei reforme profunde și urgente a UE în beneficiul tuturor cetățenilor.
Președintele Consiliului European Donald Tusk a prezentat deputaților Liniile directoare privind negocierile pentru Brexit adoptate de statele membre în cadrul summit-ului de la 29 aprilie. El a salutat concordanța cu liniile de democrație fixate de Parlamentului European. Mandatul de negociere detaliat va fi prezentat spre adoptare în același spirit în cadrului Consiliului din 22 mai, a amintit președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.
Michel Barnier, negociatorului UE, a fost în asentimentul majorității vorbitorilor, subliniind această unitate între instituțiile Uniunii și cele 27 de state membre, hotărâte să acționeze împreună pentru a ajunge la un acord echilibrat cu Marea Britanie.
Principiile de bază ale viitoarelor negocieri, reamintite de Michel Barnier, au reprezentat tema principală a dezbaterii: nu se negociază cadrul viitor ale relațiilor dintre UE și Marea Britanie înainte de a face ”progrese substanțiale”, garantarea drepturilor cetățenilor europeni afectați de decizia britanică de a părăsi UE, asigurarea păstrării rezultatelor obținute în procesul de pace din Irlanda de Nord (printre care absența frontierei fizice între Irlanda și Irlanda de Nord) și asigurarea respectării de către Marea Britanie a tuturor angajamentelor financiare încheiate în calitate de stat membru
Michel Barnier a reamintit necesitatea negocierilor transparente. Acestea vor începe după alegerile din Marea Britanie din 8 iunie.
Deputații au subliniat importanța folosirii unității și încrederii actuale pentru a angaja rapid o reformă a UE, în paralel cu negocierile privind retragerea Marii Britanii. Această reformă ar trebui să răspundă neliniștilor cetățenilor și să scoată și mai mult în evidență beneficiile integrării europene.
Votul britanicilor în favoare Brexit și creșterea populismului în unele state, mai ales în Franța și Olanda, ar trebui să fie niște lecții pentru conducătorii europeni, au spus numeroși deputați. Deși victoria partidelor pro-europene a fost salutată, mai mulți au atras atenția că nu ar trebui să ne lăsăm cuprinși de triumfalism: ”populismele și naționalismele nu au murit”. Mai mult ca oricând, au spus deputații, este urgent să ascultăm cetățenii și să răspunde așteptărilor lor desenând contururile Europei viitorului: norme sociale și de mediu într-o lume globalizată, organizarea pieței de muncă în fața provocărilor tehnologice, fiscalitate, siguranța cetățenilor europeni – toate acestea ar trebui avute în vedere. – PROMPT MEDIA