145830 – 17052017 – Jumătate din numărul de copii născuți prematur în 2016 la Spitalul de Obstetrică – Ginecologie Buftea au fost transferați la secţii de neonatologie din spitalele din Bucureşti, pentru că spitalul ilfovean nu deținea aparatura medicală necesară monitorizării acestora. Acesta este motivul pentru care Organizaţia ”Salvaţi Copiii” România a inclus pe lista beneficiarilor proiectelor sale și unitatea medicală ilfoveană. Cu sprijinul donatorilor, ONG a cumpărat și a donat în cadrul campaniei “Un gest pentru o viaţă” aparatura medicală.
Ieri, 16 mai, reprezentanții ”Salvaţi Copiii” România au donat secţiei de neonatologie a spitalului din Buftea un incubator pentru terapie intensivă, o masă radiantă cu modul de resuscitare şi o lampă de fototerapie în valoare de 18.000 de euro, bani donaţi de companii și persoane private.
“Suntem onoraţi pentru că v-aţi îndreptat generozitatea şi asupra compartimentului nostru de neonatologie. Apararatura donată, reprezintă un mare pas în ceea ce priveşte siguranţa nou-născuţilor, spre salvarea vieţilor celor care păşesc cu sfială în viaţă, dar, pe de altă parte, şi spre liniştea părinţilor acestor copii. Aparatura donată este de fapt un suport pentru un act medical de calitate şi de responsabilitate, de aceea vă mulţumim din suflet pentru generozitatea dumneavoastră”, a spus Florentina Rudeanu, managerul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea.
La rândul său, Gabriela Alexandrescu, președintele „Salvaţi Copiii” România, a menționat că organizația pe care o reprezintă susține programele de combatere a mortalităţii infantile din 2010, iar efectele sunt emoționante: ”Între timp, prematurii salvaţi cu ajutorul aparaturii medicale pe care am reuşit să o donăm maternităţilor merg la grădiniţă. De aceea, an de an, am extins programul, pentru a putea ajunge la toate maternităţile care au nevoie de sprijin”, a spus Gabriela Alexandrescu, adăugând că, asemeni spitalului din Buftea, în 2016 au fost susținute cu aparatură medicală de specialitate alte 30 de maternități, oferind, astfel, o şansă la viaţă nou-născuţilor prematur. ”O parte semnificativă a acestor fonduri, în valoare totală de 355.981 euro, a venit de la cei care au ales să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit, transformând banii, care altfel ar fi rămas în posesia statului, în viaţă pentru copiii născuţi prematur”.
”Vom continua acest proiect, deoarece în doar cinci ani, ţara noastră a coborât până la o rată de 8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2015, după ce, în 2010, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuţi vii. În afara acestor donaţii, lucrăm şi în comunităţile rurale, vulnerabile şi defavorizate, unde gravidele şi mamele tinere au beneficiat până acum de susţinerea Salvaţi Copiii” a continuat Gabriela Alexandrescu.
Dr. Matei Alexandru, unul dintre medicii care vor lucra direct cu noua aparatură medicală, a mulțumit pentru sprijin și a subliniat importantul suport al cadrelor medicale al căror efort a suplinit, de multe ori, lipsa dotărilor: “Mulţumesc din suflet pentru această donaţie, mai ales pentru că eu sunt beneficiar în mod direct. M-am lovit de foarte multe ori de anumite inconvenienţe, dar am avut echipa aproape. Incubatorul a fost o surpriză, deoarece era primul pe listă, reprezenta o prioritate, ne-am bucurat enorm, ne ajută mai ales în cazurile grave, când copiii trebuiesc stabilizaţi şi transferaţi la Bucureşti. Cu o singură aparatură putem să facem şi ventilaţie, să monitorizăm micul pacient, iar lampa, deşi este atât de simplă, este extrem de utilă.
Mulţumim pentru implicare şi pentru dotarea concretă, noi fiind amplasaţi la limita dintre judeţe, cel mai apropiat spital fiind la peste 20 de km. Sunt foarte multe cazuri care se opresc la noi, necesită asistenţă medicală, terminarea naşterii şi apoi copilul are nevoie de susţinere din partea neonatologiei. Fără aceste aparate, stabilizarea se face cu greu, iar mai apoi se face transferul. Aparatura ne ajută ca aceşti copii să plece sănătoşi”.
Ambasador al programului de reducere a mortalităţii infantile, Amalia Năstase, a vorbit despre importanţa voluntarilor, cei care nu doar că ajută societatea și asociaţia, dar sunt și ei mai buni comunicatori ai mesajului, ”o generaţie tânără ce vor reprezenta motorul societăţii de mâine, nişte adulţi care vor reuşi prin empatie să îmbunătăţească societatea. Programul Salvaţi Copiii de reducere a mortalităţii infantile are mai multe virtuţi: dincolo de sprijinul direct acordat medicilor, prin dotarea maternităţilor, acest program a reuşit să dezvolte o componentă puternică de responsabilizare socială. Sunt extrem de bucuroasă că oamenii au înţeles cât de important este să se implice”.